Mobilni telefoni sa dva procesora

Japanske kompanije NEC, Matsushita Electric i Matsushita Communication udružile su se radi razvoja tehnologije koja će omogućiti potpuno iskorišćavanje mogućnosti koju će ponuditi treća generacija mobilnih mreža.

Sadašnji modeli mobilnih telefona, koji imaju jedan procesor, ne mogu da obrađuju veću količinu podataka, za čime će se pojaviti potreba kada korisnici počnu da šalju/primaju video i audio fajlove. Mobilni telefoni sa dva procesora, tj. nova arhitektura koju razvijaju pomenute kompanije, omogućiće proizvodnju novih modela koji će odgovoriti zahtevima novih servisa.

Prva mreža treće genracije je započela sa radom u Tokiju, zahvaljujući kompaniji NTT DoCoMo, najvećem japanskom operateru, koji za april najavljuje proširenje kapaciteta i pokrivanje oko 60% teritorije zemlje mrežom nove generacije.

Jedan od osnovnih problema je manjak modela koji su dovoljno moćni da koriste servise koje će takva mreža ponuditi, pa je zajednički poduhvat kompanija NEC, Matsushita Electric i Matsushita Communication započet upravo zbog rešenja ovog problema.

Arhitektura sa dva procesora biće dostupna proizvođačima koji žele da je licenciraju i upotrebe kod svojih novih modela. Prihvatanje ovakve tehnologije će za njih značiti smanjenje troškova i ukidanje potrebe za sopstvenim razvojnim timovima koji bi znatno odložili pojavu modela treće generacije.

I japanski operater J-Phone je najavio početak rada svoje mreže treće generacije u junu ove godine, pa će potreba za modelima koji mogu da prime i pošalju veliku količinu podataka biti još veća. Dok 3G u Japanu polako postaje stvarnost, Evropi i Americi tek predstoji ovaj veliki posao, koji je trenutno usporen krizom na telekomunikacionom tržištu. Zato je i obećani prelazak na mrežu treće generacije odložen, a ova će godina proći u znaku GPRS modela, koji predstavljaju prelaznu fazu između mreža druge i treće generacije – 2,5G.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.