Mobilni telefoni stvaraju umetnička dela

Mobilni telefoni dosad nisu bili povezani sa umetnošću. Međutim, u novembru ove godine pružiće im se prilika da i to ostvare. Umetnost u kojoj će se njihovi vlasnici ogledati je film, a mobilni telefoni koji će im u tome pomoći su Siemens-ovi „pametni“ telefoni SX1. Verovatno ćete se zapitati zbog čega su odabrani baš ovi mobilni telefoni. Odgovor je jednostavan – sponzor tog takmičenja je Siemens Mobile.

Zadatak takmičara je da naprave najbolji film na pomenutom mobilnom telefonu. Nagrada koju će dobiti najbolji, a koja je ove godine ustanovljena, naziva se Micromovie Award. Biće dodeljena na Berlinskom festivalu kratkometražnog filma, koji će se održati od 2. do 7. novembra ove godine. Ovaj festival, pod nazivom Interfilm, prvi put je održan pre 22 godine. Zahvaljujući velikom broju ljubitelja kratkometražnog filma, postao je isto tako popularan kao i Berlinski festival dugometražnog filma – Berlinale. Ove godine očekuje se da će imati više od 15.000 posetilaca.

Za nagradu Micromovie Award prijavljeno je oko stotinu filmskih škola iz više od 20 zemalja širom sveta. Pored evropskih predstavnika, prijavljeni su takmičari iz Kanade (Vancouver Film School), Amerike (Tisch School of Arts New York), Indije (National Institute of Design India), Argentine (Universidad del Cine Buenos Aires), Kine, Australije, Meksika i drugih zemalja.

Propozicije ovog takmičenja predviđaju da trajanje filma bude do 90 sekundi. Može se koristiti isključivo Siemens-ov mobilni telefon Smartphone SX1. To je mobilni telefon sa kamkorderom koji ima četiri megabajta memorijskog prostora. Na tom prostoru može se smestiti do dva minuta filmskog materijala. Međutim, takmičari treba da naprave film koji će imati samo 90 sekundi, što zahteva izuzetnu sposobnost (talenat) i tehničko obrazovanje.

Od svih prijavljenih takmičara (zaključno sa 30. avgustom) odabraće se 20 najboljih. Oni će biti prikazani na festivalu i učestvovati u konkurenciji za nagradu. Najbolji film biće nagrađen sa tri hiljade evra. Ostalima će pripasti utešna nagrada – Siemens-ov mobilni telefon Smartphone SX1 (naravno, i prvonagrađenom). Očekuje se da će ovo takmičenje privući interesovanje i izazvati naklonost publike, što bi značilo da će se nastaviti i na festivalima narednih godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.