Monopol na muziku

Sa pojavom MP3 formata, Internet je postao veoma pogodan medij za pronalaženje i pribavljanje muzike. Osnivanje servisa Napster otvorilo je novo poglavlje – razmenu između surfera koji su na jednom mestu mogli da se „okupljaju“ i nude svoju kolekciju. Kada je ovaj servis stekao nekoliko desetina miliona korisnika, usledio je (uspešan) napad muzičke industrije. Napster je optužen za kršenje autorskih prava i popularizovanje nelegalnih aktivnosti na Internetu. Danas se Napster, kao besplatni servis, polako gasi, pokušavajući da pređe na „teren“ legalnog poslovanja: to će, praktično, značiti uvođenje pretplate za sve korisnike i plaćanje muzičkoj industriji za svaki skinuti MP3, za koji postoje autorska prava.

Na udaru najvećih muzičkih izdavača našli su se i drugi servisi i sajtovi, sa ciljem da sama muzička industrija preuzme vodeću ulogu u oblasti Internet muzike. Nekoliko servisa je u pripremi, sa velikim i ambicioznim planovima – ukratko rečeno, cilj je osvajanje globalnog tržišta. U ovoj oblasti se posebno izdvajaju MusicNet i Duet projekti. Prvi nastaje združenim snagama kompanija AOL Time Warner, Bertelsmann, EMI i RealNetworks, a drugi je projekat kompanija Vivendi, Sony i Yahoo!. U oba slučaja radi se o savezima najvećih muzičkih izdavača, sa medijskim gigantima i vodećim kompanijama na polju Interneta.

Ovako snažna partnerstva prete monopolom, pa je Evropska zajednica odlučila da putem svojih anti-monopolističkih komisija, ispita u kojoj meri bi ovakvi savezi mogli da ugroze razvoj tržišta online-muzike. Generalni je stav da se ova oblast nalazi u začetku i da joj tek predstoji brzi razvoj. Da bi se sve to odvijalo „prirodno“, potrebna je zdrava konkurencija, bez „velikih igrača“ koji bi gušili rastuće tržište.

U međuvremenu, dva jaka saveza i dalje ojačavaju svoje redove, trudeći se da prigrabe što veće „parče kolača“: Duet je na svoju stranu privukao MP3.com, koji će imati ulogu distributera muzičkih fajlova, zajedno sa portalom Yahoo!, a MusicNet je potpisao ugovor sa servisom Napster koji će, sa svojom „armijom“ korisnika, poslužiti kao dobra „odskočna daska“ za budući projekat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.