U trendu

Monstruozno: naučnik menjao gene bebama – struka u šoku (video, foto)

Kineski naučnik tvrdi da je stvorio prve genetski modifikovane bebe, ali struka je prilično sumnjičava, pa i šokirana.

Profesor He Džankui je izazvao buru u javnosti kada je saopštio kako je promenio gene bliznakinjama koje su rođene pre nekoliko nedelja. On je objasnio da je promenio gene još tokom veštačke oplodnje i na taj način zaštitio embrione od HIV virusa.

Njegove tvrdnje, koje je preneo Asošijeted pres, nisu potvrđene, a izazvale su i negodovanje i bes među ostalim lekarima koji su ideju nazvali – monstruoznom.

Genetsko modifikovanje na ljudima je zabranjeno u većini zemljama.

„Dizajnirane bebe“

Profesor He, koji se školovao na Stenfordu u SAD-u i radi u laboratoriji u južnom kineskom gradu Šenžen, tvrdi da je koristio alate za uređivanje gena kako bi napravio dve blizanke – „Lulu“ i „Nanu“.

On će pratiti njihov razvoj u narednih 18 godina.

He kaže da se osam parova, gde je otac HIV pozitivan, a majka nema ovaj virus, prijavilo za ovaj eksperiment. Jedan par se povukao u međuvremenu.

Navodno je koristio sopstveni novac kako bi finansirao ovaj eksperiment.

Profesor He izjavio je da je studiju predao jednom naučnom časopisu za objavljivanje, ali nije otkrio ime tog časopisa.

Trvdi da je uspeo da eliminiše gen koji se zove CCR5, kako bi devojčice bile otporne na HIV, ukoliko dođu u dodir sa virusom.

Univerzitet na kome radi profesor He tvrdi da niko od zvaničnika nije bio obavešten o ovim eksperimentima
Kaže da je njegov rad usmeren na stvaranje dece otporne na bolesti i da ne želi da „dizajnira bebe“, koje bi imale besprekorno lepe oči ili visoki koeficijent inteligencije.

https://twitter.com/Jenseny_A/status/1067213242261491712

„Razumem da je moj rad kontroverzan – ali mislim da je porodicama potrebna ova tehnologija i spreman sam da budem kritikovan zbog njih“, kaže lekar u videu koji je objavio AP.

Kako funkcioniše menjanje gena

KRISPR, biološki sistem za izmene DNK, otkriven je 2012.

Mogu ga koristiti naučnici da prave precizne izmene DNK.

KRISPR skenira gen u potrazi za odgovarajućom lokacijom, a zatim koristi Kas9 protein kao molekularne makaze za DNK.

Naučnici ga koriste u laboratoriji kako bi pronašli i odrezali neispravni geni u ljudskim ćelijama koji izazivaju bolesti.

Uređivanje gena bi potencijalno moglo da pomogne u borbi protiv naslednih bolesti, uklanjanjem ili promenom problematičkog gena kod embriona.

Ali stručnjaci se brinu da se genetskim modifikovanjem menjaju geni ne samo pojedincima, već i budućim generacijama.

Mnoge zemlje, uključujući i Veliku Britaniju, imaju zakone koji sprečavaju genetsko modifikovanje embriona.

Ko je sve učestvovao

Sve organizacije koje He Džankui pominje da su mu pomogle u istraživanju, uključujući i bolnicu – negiraju da su učestvovale u menjanju gena.

Sa Univerziteta za nauku i tehnologiju u Šenženu tvrde da nisu bili upoznati sa ovim istraživačkim projektom i da će pokrenuti istragu.

Naučnici kažu da je, ako su izveštaji istiniti, kineski lekar otišao predaleko, jer je bez opravdanja eksperimentisao na zdravim embrionima.

Robert Vinston, redovni profesor na studijama za istraživanje plodnosti na Kraljevskom koledžu u Londonu kaže da se radi o „nepoštovanju nauke ako je izveštaj lažan“, i tvrdi da je lekar „krajnje neodgovoran“.

„Ako je istinit, on je prekršio sva pravila“, dodaje.

Doktor Duško Ilić, stručnjak za matične ćelije na istom univerzitetu, kaže da „ako se ovo može nazvati etičkim, onda je njihova percepcija etike veoma različita od ostatka sveta“.

On napominje da se HIV može lečiti i da, ukoliko se infekcija drži pod kontrolom lekovima, gotovo da nema rizika da roditelji prenesu virus na bebu.

„Suviše rizično„

Profesor Džulijan Savulesku, stručnjak za etiku na Univerzitetu u Oksfordu, kaže da „ako je zaista sproveden, ovaj eksperiment je monstruozan. Embrioni su bili zdravi – nemaju nikakvih poznatih bolesti.

„Svako genetsko modifikovanje je eksperimentalno i još uvek se povezuje sa brojnim mutacijama, koje mogu da izazovu genetske probleme na početku, ali i kasnije u životu, uključujući i pojavu kancera.

„Ovaj eksperiment izlaže zdravu normalnu decu rizicima bez poznate koristi.“

Naučnici kažu da bi genetsko modifikovanje kod beba moglo da bude opravdano u budućnosti, ali da je potrebno da se strogo kontroliše pre nego što je to odobri.

Sada je moguće raditi istraživanja na odbačenim embrionima tokom procesa veštačke oplodnje, ali se ovaj materijal uništava nakon eksperimenata i ne koristi da bi se stvorila beba.

(BBC News na srpskom)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.