Motorola ROKR-E8 s virtuelnom tastaturom

Svaki proizvođač mobilnih telefona (i ne samo njih) teži da se na tržištu pojavi s nečim originalnim, po čemu će se njegov model razlikovati od ostalih. Od „Motorole“ se to upravo i očekuje, pa pojava novog modela s oznakom ROKR-E8 i zanimljivim rešenjem promenljive, virtuelne tastature nimalo ne iznenađuje. Iako je slično rešenje već viđeno kod LG-ove „čokolade“, to nimalo ne umanjuje atraktivnost „Motorolinog“ rešenja.
Virtuelna tastatura ovog mobilnog telefona omogućava promenu njenog izgleda u zavisnosti od toga za koju se funkciju u određenom trenutku koristi. Ako se koristi kao telefon, aktivira se standardna numerička tastatura, a u slučaju primene kao kamere, pojavljuju se samo tasteri s komandama za te funkcije, dok se u slučaju multimedijalnih primena aktiviraju „muzički“ i „video“ tasteri. Tehnologija koja to omogućava realizovana je u „Motoroli“ i naziva se ModeShift. U ovom modelu ona je kombinovana s vrlo osetljivim navigacionim točkićem (FastScroll), koji korisnicima omogućava vrlo brzo skrolovanje po meniju ili multimedijalnim sadržajima.
Virtuelna tastatura unapređena je i „Motorolinom“ haptičkom tehnologijom. Haptika je nauka o dodiru, a u mobilnim telefonima omogućava dobijanje povratne informacije prilikom dodira tastera osetljivih na dodir, tako da korisnik može da oseti da je taster zaista dodirnuo i aktivirao. Virtuelna tastatura se, prema tome, menja zavisno od funkcije, a kada se telefon isključi, ona postaje potpuno crna. Iznad tastature (ma koju formu da ima) nalazi se ekran dijagonale 2 inča i rezolucije 240 x 320 iksela (262.000 boja), mada se može koristiti i u horizontalnoj orijentaciji radi zgodnijeg gledanja video sadržaja.
Ostale karakteristike ovog modela su standardne, čak se za neke može reći da su razočaravajuće. To je monoblok srednje veličine (115 x 53 x 11 mm, 100 grama), s podrškom za sva četiri opsega GSM mreže, GPRS i EDGE, ali bez podrške za 3G. Od bežičnih komunikacija podržava Bluetooth, dok je podrška za WiFi izostavljena. Multimedijalne karakteristike su odlične (podržava mnoge audio i video formate), ali je za te karakteristike memorija mala – samo 2 gigabajta. Ona se može proširiti microSD karticom za 2 ili 4 gigabajta. Razočarenje je i kamera sa samo 2 megapiksela, bez blica i autofokusa. U svakom slučaju, u pitanju je zanimljiv model, koji će se na tržištu pojaviti tokom prvog kvartala 2008. godine, a čija cena još uvek nije poznata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.