U trendu

MP3-mobilni – Siemens SL45

Da se sa ovim uređajem može i telefonirati, u stvari je samo dobrodošao sporedni efekat, jer je SL45 u prvoj liniji jedan MP3-plejer, što Siemens u svojoj reklami i naglašava. Dakle, to je samo uzgred i jedan Dualband-GSM-mobilni telefon, digitalni diktafon i Organizer. Pošto smo ovaj uređaj već detaljno predstavili u jednom od ranijih članaka, ovde ćemo poseban naglasak staviti na opis njegovih MP3-karakteristika.

MP3-hitovi se slušaju pomoću slušalica Headset-a, koje zvuče iznenađujuće dobro, a Headset usto služi i kao uređaj za slobodan govor i za snimanje govornih beleški u trajanju do pet sati. Ukoliko tokom slušanja muzike zazvoni telefon, tekuća muzika se postepeno utišava. Za neke je to verovatno igrarija, ali ipak svedoči o visokom nivou kvaliteta koji su sebi zacrtali tehničari Siemens-a prilikom razvoja ovog uređaja. U serijsku opremu spadaju korisne funkcije kao što su glasovno biranje brojeva, WAP, ugrađeni modem i infracrveni port za vezu sa prenosnim računarom.

Kao nosač podataka se koriste izmenjive multimedijske kartice (MMC), a kartica koja se dobija uz uređaj memoriše 32 Mb podataka, što u današnjim okvirima predstavlja donju granicu za uređaje ove vrste. Pritom od ovih 32 Mb na raspolaganju stoji svega 23 Mb, jer je preostalih 9 Mb upotrebljeno za datoteke i pomoćne tekstove na ukupno 22 jezika. Ukoliko se ovi podaci obrišu sa multimedijske kartice, preostaje oko 30 Mb upotrebljivog prostora, ali njega dele imenik, individualni pozivni tonovi, logotipovi, T9, govorne beleške i MP3-datoteke, pri čemu jedan minut muzike zahteva gotovo uvek 1 Mb memorije.

Ovaj srebrnasti mobilni poseduje displej prijatno žute boje sa bogatim kontrastom, a pored MP3-muzike u stanju je da memoriše i druge formate podataka kao što su Word- ili Excel-datoteke. Prenos podataka zahteva mnogo strpljenja, jer onaj ko iz računara želi da prenese svih 30 Mb podataka u mobilni, mora da čeka gotovo sat i po vremena. To je u poređenju sa drugim mobilnim MP3-plejerima više nego nekonkurentna vrednost.

Rukovanje MP3-plejerom je izuzetno jednostavno, a plejer se čak može pokrenuti glasovnom komandom. Tehničari Siemens-a su mislili i na funkcije nasumičnog izbora muzičkih komada i ponavljanja svih naslova. Plejer prepoznaje varijabilne rate bitova, mada u tom slučaju prikaz vremena trajanja muzičkog komada ne radi sasvim korektno. Nekoliko sitnica bi baš podnelo i neke popravke, kao npr. to što ne postoji prikaz jačine zvuka za MP3-plejer i što se nakon završenog razgovora muzika ne nastavlja sama tamo gde je prethodno stala. Ali to nisu ozbiljni nedostaci ovog, sve u svemu, odličnog uređaja, čija se cena trenutno kreće oko 1.200 DEM.

Pročitajte i:

  • Siemens SL 45 – stiže srebrni surfer

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.