Mrtva krava i ljudska prava

Pripadnici hakerske grupe Cult of the Dead Cow („Kult mrtve krave“) 15. jula, na DefCon hakerskoj konferenciji u Las Vegasu, predstavili su svoj najnoviji proizvod – browser Peekabooty.

Ova neformalna grupa je skrenula pažnju na sebe 1999. godine, kada je objavila softver Back Orifice, sa ciljem ukazivanja na propuste u operativnim sistemima Windows 95 i Windows 98. Program je vrlo brzo stekao veliku popularnost među hakerima, koji su, pomoću njega, mogli da upravljaju kompjuterima na udaljenim lokacijama.

Posle ukazivanja na probleme sa bezbednošću najpopularnijih operativnih sistema, sledbenici „kulta“ su se pozabavili ljudskim pravima i počeli rad na softveru, koji bi omogućio zaobilaženje filtera i cenzure, koji postoje u nekim državama Srednjeg istoka i Azije. Na listi zemalja koje sprečavaju pristup stranicama sa pornografskim i političkim sadržajima, i koje kontrolišu korišćenje Interneta, nalaze se: Saudijska Arabija, Mianmar, Kina i Severna Koreja. „Van konkurencije“ je Avganistan, gde su Talibani u potpunosti zabranili korišćenje Mreže.

Na pomenutoj hakerskoj konferenciji je predstavljen „lek“ protiv cenzure. Iako je zvanično objavljivanje bilo najavljeno za vreme održavanja konferencije, taj je datum pomeren zbog dorađivanja softvera i potpune zaštite onih koji ga koriste. Peekabooty browser se zasniva na varijanti Gnutella protokola, koji omogućava dvostruku ulogu korisnicima – i klijentsku i serversku.

Korisnici softvera će biti povezani u mrežu u kojoj mogu da razmenjuju šifrovane podatke. Ako korisnik iz regiona u kome se Internet kontroliše ne može da pristupi nekoj stranici, postoji mogućnost da mu je „kolega“ pošalje, zahvaljujući mogućnosti preuzimanja uloge servera u takvoj mreži.

Na Peekabooty softveru radi oko 30 dobrovoljaca, među kojima su programeri, pravnici, studenti i borci za ljudska prava iz SAD-a, Kanade, Kine, Evrope, Izraela, Tajvana i Južne Koreje. Njihova poruka hakerima u svetu je da svoja znanja stave u službu zaštite ljudskih prava i borbe protiv svih oblika cenzure na Internetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.