U trendu

Mudraci malom Isusu doneli lek protiv raka

Jedan od sastojaka smirne, mirisne smole koju su tri mudraca sa Istoka donela malom Isusu, uskoro bi mogao da počne da se koristi kao lek protiv raka. Izdvojeni ekstrakt smirne testiran je u laboratorijskim uslovima, gde je uspešno uništio ćelije raka dojke, koje su bile otporne na terapiju lekovima. Do ovakvih rezultata došli su naučnici na Univerzitetu Rutgers u Nju Džerziju, SAD, koji ističu da smirna deluje na taj način što sprečava produkciju proteina Bcl-2, koji podstiče rast ćelija raka.

Daljim istraživanjima je uočeno da na isti način sastojak iz smirne deluje i na rak prostate, pri čemu se pretpostavlja da bi, pored uloge leka, mogao da ima i preventivnu funkciju. Ipak, ostaje da se ovakvi nalazi, testirani na izdvojenim ćelijama raka, potvrde i u testovima na živim bićima (životinjama i ljudima). Tim naučnika koji je objavio ove rezultate smatra da bi se mogao proizvesti lek za oralnu upotrebu, i da bi to moglo da se desi za 5 do 10 godina.

U ovom trenutku se vrše istraživanja sa još nekoliko sastojaka biljnog porekla, kod kojih je takođe primećeno izuzetno jako antikancerogeno dejstvo. Između ostalih, tu spadaju i katekin (iz čaja), likopen (iz paradajza) i resveratrol (iz grožđa). Što se same smirne tiče, ona se, hiljadama godina unazad, upotrebljavala za proizvodnju masti, parfema i tečnosti za balsamovanje. U medicini se koristi kao analgetik, za zarastanje rana i neutralizaciju zadaha u ustima. Smirna je često i jedan od sastojaka zubnih pasti i tečnosti za ispiranje usta, gde se koristi kao zamena za fluor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.