U trendu

Multifunkcionalni navigacioni displej

Jedinstvene, kompaktne uređaje sa mogućnošću kontrole i upravljanja različitim navigacionim sistemima, pri tom vrlo jednostavne, napravila je kompanija Raymarine (Portsmut, Hempšir, Velika Britanija). U pitanju su multifunkcionalni ekrani serije „C“, koji mogu da posluže kao interfejs različitim uređajima iz oblasti navigacije, a koje takođe proizvodi ova kompanija.

Multifunkcionalnost ovih uređaja ogleda se u mogućnosti pristupa radarskim uređajima, GPS opremi, navigacionim uređajima na plovnim i podvodnim objektima. Povezivanje se vrši preko ulaza navigacionog ekrana, a može se povezati jedan ili više terminala. U slučaju povezivanja više uređaja, formira se jedinstven navigacioni sistem sa multifunkcionalnim ekranom kao centralnim uređajem.

„S“ serija navigacionih ekrana sadrži tri modela različite veličine – S70, S80 i S120. Model Multifunction Navigation Display S70 ima dimenzije 25,3 x 17,5 x 11 centimetara i masu od 1,2 kilograma. Dijagonala ekrana je 6,5 inča, a rezolucija 640 x 480 tačaka (VGA). Ekran je, kao i kod ostalih modela, TFT LCD, realizovan tako da je ostvarena dobra vidljivost i pri dnevnom svetlu. To je kolor ekran sa 256 boja (u ostalim modelima takođe), sa odličnim kontrastom i širokim uglom vidljivosti.

Multifunction Navigation Display S80 je nešto većih dimenzija (28,2 x 21 x 11 centimetara) i mase (1,8 kilograma). Dijagonala ekrana je 8,4 inča; rezolucija i ostale karakteristike su kao u prethodnom slučaju. Najveće dimenzije ima model Multifunction Navigation Display S120 (35,5 x 26,4 x 11 centimetara, masa tri kilograma). Dijagonala mu je 12,1 inč, a rezolucija bolja nego na prethodnim modelima – iznosi 800 x 600 tačaka (SVGA).

Ovi uređaji jednostavne konstrukcije i primene pokazali su se kao vrlo korisni u povezivanju različitih oblika navigacije. Na taj način, sa jednog centralizovanog mesta ostvaruje se znatno funkcionalnije praćenje i upravljanje kretanjem objekata u prostoru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.