Multimedijalni autobus

Kompanija Via Technologies, kao deo svoje dugoročne strategije, planira da se usredsredi na proizvode potrošačke elektronike. Njihov interes povezan je sa, na tržištu sve prisutnijim, uređajima za personalnu (ličnu) primenu. Namenjeni su najširoj grupaciji korisnika, a omogućavaju im da čuvaju i razmenjuju različite digitalne sadržaje (muziku, filmove, fotografije). Multimedijalnim karakteristikama ovih uređaja treba dodati i izražene mogućnosti povezivanja i komuniciranja. To su tzv. pametni, stilizovani uređaji, koji će činiti osnovu buduće personalne elektronike.

Svoju novu strategiju kompanija Via Technologies izložila je na Via Technology Forum-u održanom 3. juna, u vreme velikog sajma Computex 2004 (Grand Hyatt, Tajpej). Na ovom tradicionalnom forumu kompanija je nastupila pod sloganom „Digital Briliance“. Pored mnogih planova za realizaciju personalnih uređaja, napravila je i reprezentativni multimedijalni autobus pod nazivom ViaBus. To je veliki autobus ispunjen mnogobrojnim detaljima koji doprinose udobnosti, raspoloženju i zadovoljstvu putnika.

Posebnu pažnju privlače i poseban značaj imaju LCD ekrani postavljeni pored svakog sedišta u ovom autobusu. To su zapravo mini računarski sistemi zaduženi za savremenu elektronsku zabavu putnika. Oni su povezani u jedinstvenu računarsku mrežu sa centralizovanim serverom koji sadrži bazu podataka. U njoj su smeštene različite informacije koje mogu biti od interesa za putnike autobusa; pored ostalih, tu se nalaze i podaci o samom sistemu, autobusu i njegovim karakteristikama.

Uključivanjem mini-računara na njegovom ekranu pojavljuje se korisnički interfejs (zasad samo na kineskom jeziku), koji nudi različite vidove zabave – igre, filmove, pristup Internetu. Svaka od ovih radnih stanica bazira se na EPIA tehnologiji matičnih ploča kompanije Via Technologies. O toj tehnologiji takođe je bilo reči na pomenutom forumu. Najnovija matična ploča ove kompanije proizvodi se u Nano-ITX liniji (dimenzije 12 x 12 centimetara), a naziva se EPIA-N. Ona je bila predstavljena još u septembru prošle godine, ali će se sistemi bazirani na njoj pojaviti na tržištu tek kroz nekoliko meseci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.