Muzika umesto rafala

Audio Books For Free (ABFF) je mrežna (online) prodavnica različitih audio sadržaja. Ova mrežna prodavnica broj jedan u Velikoj Britaniji početkom avgusta ponudila je neobičan MR3 plejer ugrađen u okvir za municiju popularne (po zlu, naravno) puške – kalašnjikova. Plejer se može nositi prikačen oko pojasa za opasač vlasnika, ili se kao prava municija montirati na pušku (kalašnjikov). Ipak, ma koliko to delovalo militantno, iz ove puške mogu izlaziti samo muzički „rafali“.

Naziv ovog muzičkog „oružja“ je AK MP3 Juke-Box. Njegove dimenzije su 11,5 x 8,5 x 2,7 centimetra, dok mu je masa oko 450 grama. Ima grafički LCD displej sa rezolucijom 128 x 64 piksela i pozadinskim svetlom. Napaja se litijum-jonskim baterijama, koje se mogu dopunjavati. Ugrađene baterije obezbeđuju do deset sati neprekidnog rada, dok se korišćenjem spoljnih baterija to vreme može produžiti do 18 sati. Uz plejer se isporučuje i torbica za nošenje, stereo slušalice, USB kabl za povezivanje sa računarom (u skladu sa standardom USB 2.0), zatim AS adapter i CD sa odgovarajućim softverom.

Međutim, neobičan izgled nije jedina specifičnost ovog uređaja. Po funkcijama to nije običan MP3 plejer već, u skladu sa sve izraženijom tendencijom ostvarenja što većeg prostora za audio sadržaje, ima ugrađen hard disk kapaciteta 20 gigabajta. Na tom prostoru može se zapamtiti oko devet hiljada muzičkih fajlova u formatu MP3 ili WMA. Cena ovog neobičnog muzičkog „oružja“ je 350 dolara. Takođe, prodaju se i modeli plejera sa već upisanim sadržajima, što – zavisno od količine sadržaja – može povisiti cenu čak i do 600 dolara.

Obrazlažući ovu ideju, jedan od partnera ABFF-a u njenoj realizaciji – bivša rok zvezda Andrej Koltakov (Andrey Koltakov – BONIFICIY), kaže: „To je naš doprinos ostvarenju mira u svetu.“ Prema tome, ako se budete sreli sa osobom koja u ruci drži kalašnjikov, a u ušima slušalice, nemojte se iznenaditi niti uplašiti. Sve što se može desiti jeste to da iz ovog „oružja“ budete napadnuti muzičkim rafalom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.