U trendu

Na Internetu nema privatnosti

Jedan kanadski stručnjak za bezbednost prikupio je i objavio na Internetu lične podatke 100 miliona korisnika Fejsbuka (Facebook) kako bi ukazao na probleme u vezi sa zaštitom privatnosti u okviru te društvene mreže. Ron Baus je uz pomoć jednog koda skenirao profile korisnika Fejsbuka i prikupio podatke koji nisu bili sakriveni u okviru podešavanja privatnosti, pa se sada s Interneta može preuzeti fajl koji sadrži adrese s profilima, imenima i jedinstvenim identifikacionim brojem korisnika.
Fajl koji sadrži ove informacije širi se Internetom veoma brzo, a u okviru najvećeg svetskog veb-sajta za razmenu fajlova – The Pirate Bay, distribuiralo ga je i preuzelo preko 1.000 korisnika. Fejsbuk je, međutim, saopštio da su objavljene informacije već bile javno dostupne.
"Ljudi koji koriste Fejsbuk vlasnici su tih informacija i imaju pravo da dele samo ono što žele, s kim i kada žele", navodi se u saopštenju, u kojem se ističe i da na ovaj način nije objavljena nijedna privatna informacija. Od sredine juna Fejsbuk ima 500 miliona korisnika.
Ranije ove godine veliki broj njih kritikovao je ovu mrežu zbog preterano komplikovanih podešavanja privatnosti, pa je uvedena jednostavnija zaštita podataka. Prema automatskom podešavanju privatnosti na Fejsbuku, pojedine informacije o korisnicima javno su dostupne, a da bi se zaštitile, potrebno je naknadno izabrati drugačije podešavanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar