U trendu

Na Svetskoj internet konferenciji u Kini prikazana dostignuća i stanje interneta u svetu

Na Svetskoj internetskoj konferenciji u kineskom Vudženu prikazano je 15 ovogodišnjih dostignuća u oblasti interneta i objavljene su dve plave knjige o stanju interneta u Kini i svetu.

Ovogodišnja dostignuća su više vezana za mrežnu infrastrukturu, a prvo mesto na listi zauzeo je inovacioni internetski sistem „IPv6+“ kineske telekomunikacione kompanije Čajna junikom, navodi Kineska medijska grupa.

Porastao je broj dostignuća o velikim podacima, a istaknut je servis kompanije Alibaba za obradu podataka. Dodeljene su i nagrade stranim kompanijama, na primer za Kvalkomov 5G modemski čip sa veštačkom inteligencijom i za dvostruke digitalne proizvode kompanije Majkrosoft.

Komitet stručnjaka je izabrao ta dostignuća među 257 prijavljenih širom sveta.

Na samitu su objavljeni godišnji izveštaji o stanju interneta u Kini i svetu. U plavim knjigama se navodi da kineska mrežna infrastruktura predvodi svet i da njena digitalna ekonomija napreduje „neviđenom brzinom“.

U Izveštaju o razvoju svetskog interneta u 2022. procenjuje se internet u 48 zemalja i regiona na svetu. Prvih 10 mesta zauzimaju SAD, Kina, Nemačka, Švedska, Holandija, Južna Koreja, Velika Britanija, Kanada, Finska i Danska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar