Najbolji mobilni muzički i video servisi

Muzički, video i ostali zabavni sadržaji obogatili su svet mobilnih komunikacija u nekoliko poslednjih godina. Značaj preuzimanja i korišćenja tih sadržaja potvrđen je na ovogodišnjem Kongresu mobilnih komunikacija u Barseloni dodeljivanjem nagrada kompanijama koje nude usluge (servise) te vrste. Pored najboljeg muzičkog i video servisa izabran je i najbolji mobilni portal koji okuplja ljude širom sveta u jedinstvenu mobilnu zajednicu.
Najkvalitetniji muzički servis, po mišljenju žirija na kongresu u Barseloni, jeste MusicStation kompanije Omnifone. Ova kompanija je jedan od vodećih evropskih provajdera usluga u toj oblasti. Njene usluge ponuđene su u mrežama mnogih najvećih svetskih operatera, uključujući Vodafone, Telenor, 3 Hong Kong i Vodacom. Po skromnoj ceni MusicStation omogućava svojim korisnicima neograničeno preuzimanje muzičkih sadržaja iz svoje vrlo bogate kolekcije. Pri tom ovaj servis podržava gotovo sve moguće mobilne uređaje na tržištu (koji imaju mogućnost preuzimanja i reprodukcije muzike). Ima partnerski odnos sa 30 mrežnih mobilnih operatera širom Evrope, azijsko-pacifičkog regiona i Afrike.
S istim kvalitetom, po oceni žirija, ostvaruje se servis ponude video sadržaja kompanije MyWaves. Njena istoimena usluga predstavlja video servis koji je zabeležio najveći porast broja korisnika, dostigavši 4,5 miliona poseta mesečno. To svakako nije bez razloga, jer je korisnicima omogućeno da u okviru tog servisa biraju između 400.000 različitih video sadržaja. Ponuda obuhvata i automatski update sadržaja preko mobilnog telefona. Najveći broj korisnika uslugu koristi jednom nedeljno, sa oko 24 minuta vremena po jednom pristupu. Usluga podržava mobilne tehnologije 3G, EDGE, BREW i EV-DO, kao i gotovo sve mobilne telefone s mogućnošću preuzimanja i reprodukcije video sadržaja.
Mobilno internet udruženje myGamma kompanije BuzzCity najuspešnije je u kategoriji „Best Mobile Social Networking Service“. Okuplja ljude širom sveta i omogućava pronalaženje starih i sticanje novih prijatelja. Registracija je besplatna, a kontakt među članovima s istim interesovanjima obavlja se pomoću kreiranja sopstvenih profila, blogova, diskusionih grupa i drugih oblika komunikacije. Praktično se komunikacija može obaviti na isti način kao u slučaju korišćenja kompjutera, ali je mobilnost uređaja i mogućnost komunikacije u svako doba i na svakom mestu mnogo atraktivnija od neprekidnog sedenja uz kompjuter.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.