Najtanja baterija na svetu

Izraelska firma PowerPaper je uspela da proizvede bateriju tanku kao list papira, čija je debljina svega pola milimetra. Sposobna je da proizvede struju napona 1,5 volti po svakom kvadratnom santimetru.

S obzirom na debljinu, moguće je odštampati je na papiru, ili zalepiti na bilo kakvu podlogu. Baterija je sastavljena od tri sloja, od koji su dva spoljašnja standardna komponenta, cink-mangan dioksid, koji služe kao katoda, odnosno anoda. U sredini se nalazi sloj koji je strogo čuvana tajna, i koji proizvodi energiju.

Vrlo je bitno da bateriji nije potrebni kućište, jer je sloj u sredini netoksičan i otporan na koroziju. Zahvaljujući ovoj osobini, baterija se može prilagoditi površini na kojoj je odštampana ili prilepljena, ili uređaju u kome se nalazi. Ona može da bude proizvoljnog oblika i veličine. Pored toga, vrlo je jeftina: troškovi proizvodnje su samo nekoliko centi po kvadratnom santimetru.

Svoju primenu će naći u „pametnim“ i kreditnim karticama, na koje će se, uz njenu pomoć, pohranjivati veće količine podataka. Takođe, zanimljiva je primena i u medicini, gde će biti ugrađivana u mikrosenzore za dijagnostiku, bežične elektrode, mikropumpe ili „nalepnice“ za elektrostimulaciju.

Proizvođač baterije ima u vidu i primenu kod kompjuterskih miševa, igračaka, elektronskih uređaja ugrađenih u odeću, čestitki ili zanimljivih pakovanja proizvoda.

Korisna adresa:

  • PowerPaper.com

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.