Najveći LCD TV ekran na tržištu

LCD TV ekrani su sve većih dimenzija, tako da se po veličini već mogu porediti sa plazma ekranima. Najveći LCD TV ekran koji se trenutno može naći na tržištu je 46-inčni model LTP468W kompanije Samsung Electronics. Ovaj ekran prikazan je na Sajmu kućne zabave (Home Entertainment Show) u Njujorku. Korisnicima će biti dostupan u avgustu ove godine po najavljenoj ceni od 9.999 dolara.

LTP468W zaista opravdava tu cenu. Odlikuje se vrhunskim karakteristikama – kristalno čistom slikom, savršenim dizajnom i odličnim performansama. Prirodna rezolucija ovog LCD TV ekrana je 1.920 x 1.080 piksela, što je najviša vrednost od 18 standardnih video-formata za digitalnu televiziju koje propisuje komitet ATSC (Advanced Television Standards Committee). Slika se prikazuje sa 16,7 miliona boja, impresivnim kontrastom 800 : 1 i osvetljenošću od 500 kandela po metru kvadratnom.

Novi Samsung-ov LCD TV uređaj pripada sedmoj generaciji LCD tehnologije ove kompanije. Optimizovan je za televiziju visoke definicije (HDTV). Ima odnos geometrije 16 : 9, što odgovara širokom formatu. Vreme odziva iznosi 12 milisekundi. Odlikuje se i širokim uglom vidljivosti – po 170 stepeni horizontalno i vertikalno. Ima različite video-ulaze i mogućnost prikazivanja različitih video-formata.

Zahvaljujući svim tim karakteristikama, Samsung LTP468W idealan je za prikazivanje sportskih i drugih spektakularnih događaja, filmova, kao i za priređivanje prezentacija. Toj primeni znatno doprinose njegove multimedijalne karakteristike. Ima ugrađen sistem stereo zvučnika sa ukupnom snagom od 30 vati. Prostorni efekat reprodukovanog zvuka ostvaren je zahvaljujući najnovijoj naprednoj tehnologiji SRS TruSurround XT.

Novim LCD TV uređajem kompanija Samsung potvrdila je svoje liderstvo u proizvodnji velikih ekrana. Pored ovog dostignuća, u kompaniji se radi na razvoju ekrana još većih dimenzija. U januaru ove godine prikazan je i ekran dijagonale 57 inča, mada je još rano govoriti o njegovoj pojavi na tržištu. Kompaniji Samsung pripada i jedna od vodećih pozicija u realizaciji plazma ekrana velikih dimenzija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.