U trendu

Najveći OLED ekran u svetu

Na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu (Consumer Electronic Show) kompanija Samsung je, pored ostalih proizvoda različite vrste, predstavila i nekoliko modela svojih novih ekrana. Oni su, zahvaljujući vrlo atraktivnom izgledu, pobudili veliko interesovanje prisutnih. Među njima je predstavljen 57-inčni LCD HDTV ekran sa rezolucijom 1.920 x 1.080 piksela, zatim 67-inčni DLP TV ekran (najveći u svetu), kao i prvi 30-inčni HDTV ekran izuzetno tanak (SlimFlit tehnologija). Od posebnog značaja je i najveći ekran u svetu realizovan OLED tehnologijom.

Na OLED (Organic Light-Emitting Diode) tehnologiji u Samsung-u se radi već nekoliko godina. To je alternativna tehnologija koja će u budućnosti najverovatnije zameniti trenutno korišćene tehnologije za proizvodnju ekrana. Zasniva se na primeni organskih materija koje imaju mogućnost da same emituju svetlost, tako da su mnogo ekonomičnije od drugih tehnologija (na primer, LCD ekrana, koji zahtevaju pozadinsko svetlo radi dobijanja slike na ekranu).

Kompanija Samsung poznata je po proizvodnji OLED ekrana velikih dimenzija. Koristi specijalnu tehnologiju pod nazivom Amorphous Silicon (a-Si). Najnoviji OLED ekran iz Samsung-a, ujedno i najveći OLED ekran u svetu, ima dijagonalu od 21 inča. Takođe, ima visoku rezoluciju – 6,22 miliona piksela (WUXGA – Wide ultra-extended grafic array rezolucija). Ekran se odlikuje izuzetnom sjajnošću, kontrastom i vrlo brzim odzivom, što ga čini idealnim za prikazivanje slike visoke HD (High Definition) rezolucije.

Na taj način Samsung je postao lider u proizvodnji velikih OLED ekrana (pored liderstva i u mnogim drugim tehnologijama). Razvoj velikih OLED ekrana, međutim, još uvek je u eksperimentalnoj fazi. Do masovne proizvodnje još uvek nije došlo (napravljeni su samo prototipovi ekrana), mada u Samsung-u za to postoje vrlo povoljne okolnosti s obzirom na mogućnost korišćenja već postojećih linija za proizvodnju LCD ekrana (postojeća proizvodnja zahtevaće samo mala prilagođavanja OLED tehnologiji).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.