U trendu

Napredak u proučavanju mehanizama nastanka peščane oluje

Kineski istraživači su napravili značajan napredak u proučavanju mehanizma povratne sprege između aerosola prašine i vremena sa prašinom. Prema Univerzitetu Landžou, to istraživanje je od ključnog značaja za prevenciju i kontrolu peščanih oluja, prenosi Sinhua.

Studija pruža snažnu podršku za sveobuhvatnije razumevanje mehanizma povratnih informacija o vremenu sa prašinom, poboljšavajući mogućnosti predviđanja i kontolre prašine u vazduhu, rekao je Čen Siju, vođa studije i profesor na Koledžu atmosferskih nauka Univerziteta Landžou.

Prašina predstavlja primarnu komponentu atmosferskih aerosola, čineći 75 procenata globalnog opterećenja aerosolom i 25 procenata globalne optičke dubine aerosola. Česte peščane oluje poslednjih godina dovele su do sve veće zabrinutosti javnosti i naučne zajednice po pitanju prašine u vazduhu.

Istraživači iz tima sproveli su studiju jednog tipičnog slučaja peščane oluje u maju 2019. godine, modelom istraživanja i prognoze vremena u kombinaciji sa hemijom (WRF-Chem), kao i uz pomoć podataka satelitske daljinske detekcije i podataka posmatranja na zemlji.

Ova studija istražuje kako radijativna interakcija od prašine preko pustinje Gobi može pojačati mongolski ciklon i pruža naučnu referencu za srodne studije, rekao je Čen.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nauka o klimi i atmosferi ( Climate and Atmospheric Science).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar