U trendu

Napster, biznismeni, zvezde i senatori

Napster je download-ovalo 57 miliona ljudi. Protiv Napster-a je, krajem 1999. godine, podignuta tužba od strane 5 najvećih muzičkih kompanija zbog kršenja autorskih prava. Proces je trajao sve do 6. marta 2001. godine, kada je Savezni apelacioni sud u SAD odlučio da Napster mora da pronađe način da spreči razmenu zaštićenih pesama. Pesama je mnogo, sistem filtriranja nije savršen, kompanije ponovo prete tužbom i zatvaranjem, broj korisnika opada (za mesec dana posle donošenja presude za čak 25%).

Ovo je, u kratkim crtama, priča o slučaju Napster, koja je zaokupljala pažnju medija više od godinu dana. Prašina se nije slegla, polemike se nastavljaju, nejasno je da li će servis uspeti da opstane. Pokrenuta su mnoga pitanja o slobodi na Internetu, monopolu velikih kompanija, veliki broj „za“ i „protiv“. O važnosti ovog pitanja govori i činjenica da je u Vašingtonu, u američkom Senatu, održano saslušanje povodom ovog slučaja, pri čemu je cilj upoznavanje senatora sa problemima distribucije zabavnih sadržaja na Internetu, kao i pokretanje jedne šire akcije na ovom polju.

Muzičari su podeljeni: Prince, Chuck D i Alanis Morissette servis podržavaju i bore se za slobodnu razmenu pesama. Na drugoj su strani: Don Henley (The Eagles), Eminem, Metallica. Neka od ovih imena su i pred Senatom iznela svoje stavove, lobirajući za „svoju stvar“. I među senatorima je prisutna izvesna podela na one „za“ i one „protiv“. U svakom slučaju, sa terena ekonomije i prava, čitava je ova problematika dospela i u sferu politike.

I dok se Napster bori za opstanak i za svoja prava (i prava korisnika), velike kompanije uveliko pripremaju servise koji će se bazirati na pretplati, i gde će korisnici moći da do muzike dolaze legalnim putem. Prvo su svoj projekat Duet najavile kompanije Sony i Vivendi Universal. Ubrzo su „procurele“ informacije i o servisu Farsite, koji namerava da pokrene Bill Gates.

Najnoviji projekat, koji je u javnosti najavljen, nosi naziv MusicNet i na njemu rade AOL TimeWarner, Bertelsmann, EMI i RealNetworks (kompanija-tvorac čuvenog audio/video plejera). Ova grupacija, čini se, ima najveće šanse da osvoji „lavovski“ deo tržišta, s obzirom na imena koja ga osnivaju, ali i činjenicu da su ponudili Napster-u da uđe u projekat. Predsednik najpopularnijeg servisa za deljenje fajlova je ponudu povoljno ocenio, ali nije dao definitivan odgovor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.