Napster prestaje da bude besplatan

Jedan od najvećih fenomena Interneta je servis Napster, genijalna aplikacija koja je omogućila milionima korisnika da razmenjuju MP3-fajlove koje čuvaju na svom disku. Jednostavna ideja je u veoma kratkom roku privukla „armiju“ korisnika koji su deo svog hard-diska stavljali na raspolaganje ostalim ljubiteljima muzike, a zauzvrat lako i brzo dolazili do novih naslova.

Osnivač Napster-a Shawn Fanning (na slici) danas ponosno ističe brojku od 57 miliona korisnika, koja se svakim danom uvećava, a interesovanje za ovaj servis nikako ne jenjava. Sudski procesi vođeni protiv Napster-a tokom prošle godine od strane velikih muzičkih kuća, učinili su još popularnijim servis koji, ionako, nije imao problema sa posećenošću.

Problemi sa sudskim tužbama su počeli predviđanjima o zatvaranju i zabrani servisa, ali se situacija u jednom trenutku potpuno preokrenula, muzičke kompanije su shvatile da je Internet potencijalno veliko tržište i da je Napster već zauzeo poziciju sa koje ga je teško pomeriti. Tužba po pitanju autorskih prava je podelila i muzičare od kojih su neki vatreno podržavali „novu eru“ u muzičkoj industriji, a neki, opet, zdušno podržavali napore velikih kompanija da servis zatvore ili ga, naplaćivanjem kazne, jednostavno finansijski unište.

Napster je, nekako, „isplivao“, a nagađanje sa predstavnicima muzičke industrije još uvek traje. Negde su nagodbe već postignute i to, čini se, na obostrano zadovoljstvo. Prvi takav ugovor je potpisan između Napster-a i jednog od muzičkih giganata, kompanije Bertelsmann, koja je prva „probila led“ i odlučila da svoj katalog učini legalno dostupnim i preko servisa sa kojim je, do skora, bila u zavadi. Odustala je od tužbe i pozvala i ostale kompanije koje su tužbu podigle da se pridruže ovakvoj vrsti strateškog partnerstva.

Usledilo je i ulaganje impozatnih 50 miliona dolara u dalji razvoj Napster-a i tako je danas besplatni servis u samom vrhu liste uspešnih Internet-kompanija. Posle Bertelsmann-a , u januaru 2001. godine, još jedna je kompanija povukla svoju tužbu i sklopila sličan dogovor. Reč je o TVT Records, jednom od najvećih nezavisnih izdavača u SAD, matičnoj kući muzičara poput Snoop Dogg-a, Nine Inch Nails ili Laibach.

Detalji dogovora između Napster-a i pomenutih izdavača nisu poznati, ali se zna da će kompletni katalozi ovih kući biti dostupni korisnicima Napster-a. Počelo je da se „šuška“ o pretplati koju će korisnici ubuduće morati da plaćaju i takve glasine su i potvrđene 25. januara u Davosu, Švajcarska, na zasedanju Svetskog ekonomskog foruma. Kao jedan od učesnika pojavio se i izvršni direktor kompanije Napster, Hank Barry, koji je potvrdio da će servis početi sa naplatom pretplate, ali da visina pretplate i datum početka ovakvog vida poslovanja još nisu dogovoreni.

Na osnovu nekih izjava sadašnjih Napster-ovih partnera, to će se desiti u junu mesecu 2001. godine. Dogovor je postignut, obe strane su zadovoljne, ali šta kažu korisnici? Mišljenja su prilično podeljena i kreću se od onih koji apsolutno odobravaju legalizovanje razmene MP3-ja, pa do onih koji su besni jer smatraju da novac od preptlate neće da ide muzičarima, već kompanijama koje se ponašaju „parazitski“, uzimajući najveći deo kolača.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.