U trendu

NASA: Eksperiment uspešan – asteroid skrenut s putanje

NASA je danas saopštila da je mala svemirska letelica koja je tokom testa namerno usmerena da udari jedan mali asteroid, uspela da promeni njegovu putanju.

Svemirska agencija je prvi test te vrste izvela pre dve nedelje kako bi saznala da li na taj način može da skrene asteroid koji bi se kretao ka Zemlji.

Administrator NASA-e, Bil Nelson, izjavio je da je ta proba pokazala da NASA želi da bude spremna na „sve što svemir baci ka Zemlji“.

Svemirska letelica „DART“ je 26. septembra udarila i napravila krater na malom asteroidu Dimorfosu, prečnika 160 metara, koji je potom počeo da ostavlja trag prašine i krhotina dugačak hiljadama kilometara. 

Posle nekoliko dana teleskopskih posmatranja iz Čilea i Južne Afrike, utvrdjeno je koliko je udar promenio putanju asteroida oko drugog znatno većeg sličnog kamenog svemirskog tela.

Pre udara, Dimorfosu je trebalo 11 sati i 55 minuta da napravi krug oko svog matičnog asteroida, ali je udar DART-a skratio njegovu orbitu za oko 32 minuta.

Nijedan od ta dva asteroida tokom putovanje oko Sunca ne predstavlja pretnju za Zemlju. Zato su naučnici njih odabrali za prvi pokušaj čovečanstva da promeni položaj nekog svemirskog tela.

Lansiran prošle godine i veličine dvokrilnog frižidera, DART – što je skraćenica od „Double Asteroid Redirection Test“ (Test preusmeravanja dvostrukog asteroida), razbio se kada je brzinom od 22.500 kilometara na sat udario u asteroid udaljen 11 miliona kilometara od Zemlje. Kamera DART-a je radila do samog udara koji su naučnici gledali „iz prvog reda“.

Laboratorija Univerziteta Džons Hopkins u Merilendu za primenjenu fiziku izgradila je tu svemirsku letelicu i upravljala njenom misijom koja je koštala 325 miliona dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar