NASA ima dokaz o postojanju paralelnog svemira (video)

Ljubitelji teorija o paralelnim univerzumima dobili su novu naučnu podlogu za razmišljanja na temu – naučnici iz NASA-e, koji na Antarktiku sprovode eksperiment, otkrili su čestice za koje se misli da su putovale unazad kroz vreme iz paralelnog svemira, stvorenog istovremeno kad je Veliki prasak stvorio ovaj naš.

Članovi istraživačke ekspedicije su na nebo su pomoću velikog balona nosili elektroničke antene, kada su se susreli s “povetarcem” svemirskih čestica koje su bili oko “milion puta” jače od bilo čega što su pre videli, piše NewScientist.

Niskoenergetske čestice mogu da prođu kroz Zemlju, a da s njom ne ostvare ikakvu interakciju, međutim to ne važi za visokoenergetske čestice. Visokoenergetske čestice mogu se detektovati samo kada se kreću prema površini Zemlje. A sad se desilo da je NASA-in eksperiment ANITA (Antarctic Impulsive Transient Antenna) detektovao čestice koje su putovale “na gore” od Zemlje.

NASA-ino otkriće sugeriše da su te čestice putovale unatrag kroz vreme iz paralelnog svemira, rekao je u intervjuu voditelj eksperimenta Piter Gorham, a prenosi Jutarnji list. Inače bi čestice morale da promene oblik pre nego što bi prošle kroz Zemlju i vratile se nazad. Gorham kaže da je tako što nemoguće.

“Liče na obrnutu kišu kosmičkih zraka. To što smo videli izgledalo je kao da su čestice izašle iz leda”, dodao je.

Gorham smatra da je Veliki prasak pre 14 milijardi godina stvorio naš svemir, ali i još jedan – onaj u kojem se sve odvija unatraške.

Britanski Express piše da su spomenute čestice prvi put detektovane 2014. godine, a onda i 2016, ali da su ih naučnici oba puta odbacili kao pozadinski šum koji nastaje tokom drugih merenja. Mnogi teoretski fizičari nagađaju da je naš svemir samo jedan od mnogih, a Stiven Hoking je u svom poslednjem naučnom radu 2014. ustvrdio isto to.

S druge strane, postoji i teorija po kojoj su čestice došle do Zemlje kao visokoenergetske, a kroz Zemlju prošle kao niskoenergetske nakon smanjivanja energetskih nivoa, te da su se po izlasku iz zemlje vratili na prvotne energetske nivoe.

“Moguće je da svedočimo novoj vrsti subatomskih čestica koja ima veliku moć penetracije, veću od neutrina, što je poprilično teško za postići. Ta bi čestica morala proći kroz celu Zemlju. Moguće je da je ovo indikacija da postoji neka drugačija vrsta fizike koja se ne uklapa u postojeće modele”, rekao je Gorham.

(Ana Kalaba, nova.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.