U trendu

NASA: Iz svemira na Zemlju stigao snimak mačke

Na Zemlju je iz dubokog svemira stigao video-snimak prugaste narandžaste mačke, saopštila je američka svemirska agencija NASA.

Na snimku vidi se kako mačka koja se zove „Taters“, lovi crvenu lasersku tačku.

Taj video od 15-sekundi, prvi prenet laserom, poslat je na Zemlju sa udaljenosti od 30 miliona kilometara.

Bilo je potrebno manje od dva minuta da video ultra-visoke definicije, poslat maksimalnom brzinom testnog sistema od 267 megabita u sekundi, stigne od NASA-ine svemirske letelice „Psihe“ do opservatorije „Palomar“ u okviru „Kaltecha“.

Video je ubačen u „Psihe“-u kao laserski komunikacioni eksperiment pre no što je ta svemirska letelica u oktobru krenula ka jednom retkom asteroidu od metala. Tim misije u NASA-inoj Laboratoriji za mlazni pogon u Pasadeni (JPL), Kalifornija, odlučio je da video bude snimak trogodišnje razigrane mačke jednog njenog službenika.

Video je emitovan na Zemlju 11. decembra, a NASA ga je objavila ove nedelje. Uprkos velikoj udaljenosti, test je video preneo brže od većine širokopojasnih internet veza ovde, na Zemlji, rekao je Rajan Rogalin iz projekta.

NASA želi da poboljša komunikaciju iz dubokog svemira, posebno jer se astronauti spremaju da ponovo odu na Mesec, a merkaju i Mars. Laserski demo je namenjen za prenos podataka brzinom do 100 puta većom od radio-sistema koje sada koriste svemirske letelice daleko od Zemlje.

Planirano je još testnih prenosa dok „Psiha“ juri ka glavnom pojasu asteroida između Marsa i Jupitera. Ali „Taters“ se više neće pojavljivati, kaže JPL.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar