U trendu

Naučnici tvrde: sve smo umorniji i – GLUPLJI

Porvi put naučnici upozoravaju kakav će uticaj rast emisije štetnih gasova imati na ljudske kognitivne sposobnosti, a istraživanje pokazuje da će do 2100. biti četiri ili pet puta više CO2 u vazduhu.

Naučnici su objavili da sve veći nivo štetnih gasova koji dovodi do efekta staklene bašte može uticati na ljude tako da postaju sve umorniji, zaboravniji i gluplji, piše 24 sata.

Popodnevni umor koji najbolje osete oni koji rade u zatvorenim kancelarijama bez dobre ventilacije, mogao bi postati problem celog čovečanstva. Naime, nivo ugljen dioksida najbrže raste tamo gde nema dovoljno kiseonika i gde je ventilacija slaba; zato bi oni koji rade i borave u zatvorenim prostorima prvi mogli da osete letargiju, pad energije i usporenost.

„Porast nivoa ugljen dioksida neće uticati samo na radnike u kancelarijama, već će do kraja veka uticati na celu ljudsku populaciju“, napisali su naučnici s Univerziteta koledž London.

Ovo je inače prvi put da naučnici upozoravaju kakav će uticaj na naše kognitivne sposobnosti imati porast nivoa štetnih gasova koji čine efekat staklene bašte. A zna se kako će, zbog korišćenja fosilnih goriva, nivo štetnih gasova s vremenom samo sve više rasti; naime korišćenje nafte, ugljena i prirodnih gasova su glavni razlozi što emisija ugljen dioksida dovodi do ovako velikih klimatskih promena na Zemlji.

„Ljudske kognitivne mogućnosti opadaju s porastom CO2“, napisali su britanski naučnici, a napominju i da bi „direktan uticaj emisije CO2 na kognitivne funkcije ljudi mogao biti neizbežan“.

U svom izveštaju upozoravaju i da će nivo ugljen dioksida u vazduhu do 2100. biti i četiri do pet puta viši nego što je danas a, kako kažu, sada znaju da visoki nivoi CO2 utiču na naše pamćenje, koncentraciju, na pa čak i mogućnost donošenja odluka.

Iako je ovo istraživanje još u ranom stadijumu, već je pokazalo da će se najveće povećanje ugljen dioksida u vazduhu dogoditi upravo u Londonu gde će štetni gasovi biti nekoliko puta viši od sadašnjeg proseka, i to zbog količine fosilnih goriva koja na dnevnoj bazi u enormnim količinama sagorevaju u toj svetskoj metropoli.

(N1 Zagreb)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.