Nauka bez granica

Podvodni život i prilagođavanje čovekovog organizma uslovima tog života oduvek su predstavljali predmet interesovanja naučnika, gotovo u istoj meri kao ispitivanje svemira i mogućnosti čovekovog opstanka u njemu. Pod nazivom Aquarius, na Floridi postoji podvodno naselje za ispitivanje morskog dna, ali i za eksperimente o mogućnostima čovekove egzistencije u podvodnom svetu.
Eksperimente u pomenutom podvodnom naselju predvodi profesor dr Mark Paterson (Mark Patherson). Zajedno sa svojim saradnicima on je u pomenutom gradu u novembru prošle godine proveo tri dana radi izvođenja podvodnih eksperimenata. Profesor Paterson je veteran u poduhvatima te vrste, a u ta tri dana on je radio na prikupljanju uzoraka s koralnog grebena u neposrednoj okolini Aquarius-a. Za tu svrhu on i njegovi saradnici imaju posebnog robota u vidu podvodnog vozila. Njegov naziv je Fetch. On automatski obavlja sve operacije kretanja, uzimanja uzoraka i donošenja do baze (Aquarius-a).
Vreme trajanja eksperimenata profesor Paterson je iskoristio i za obrazovne svrhe. On je istovremeno držao predavanja studentima s nekoliko fakulteta, uključujući i njegov matični fakultet VIMS. Predavanja su izvedena u realnom vremenu, a direktno je prenošeno i kretanje Fetch-a, kao i proučavanje uzoraka i obrazlaganje primenjenih naučnih metoda. Napravljene su mnogobrojne fotografije, a sve to je i čitavom svetu dostupno preko Internet sajta Aquarius-a.
Ova svojevrsna podvodna učionica i eksperimentalna laboratorija nalazi se na dubini od 15 metara ispod površine Atlantskog okeana. Napravljena je u obliku cilindra dužine 15 metara i prečnika 3 metra. U njoj mogu da borave šest istraživača. Pritisak u njenoj unutrašnjosti je 2,5 puta veći od pritiska iznad vode, što znači da je vazduh 2,5 puta gušći. Da bi se ostvarili uslovi za boravak naučnika, oni koriste Sodasorb uređaj za apsorpciju ugljen-dioksida. Komunikacija sa svetom iznad vode, kao i u slučaju pomenutih predavanja profesora Patersona, obavlja se preko Interneta i AMC-3 geosinhronog satelita.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.