U trendu

Nečuveno: Fejsbuk dopustio Netfliksu da čita vaše privatne poruke?

Interni dokumenti pokazuju da je Fejsbuk dozvolio Mikrosoftu, Amazonu i drugim kompanijama daleko veći pristup ljudskim podacima nego što je obelodanjeno.

Posebni dogovori su detaljno prikazani na stotinama stranica Fejsbuk dokumenata dobijenih od strane magazina The New York Times. Zapisi, koji su generisani 2017. godine od strane unutrašnjeg sistema kompanije za praćenje partnerstava, pružaju najkompletniju sliku o praksama razmene podataka ove društvene mreže.

Izgleda da su lični podaci postali najdragocenija roba digitalnog doba i prodavali su se u velikoj meri od strane najsnažnijih kompanija u Silicijskoj dolini, a i šire.

Sve ovo je od velike koristi i Fejsbuku i partnerskim kompanijama. Fejsbuk je dobio više korisnika, povećavajući prihode od oglašavanja. Partnerske kompanije su stekle funkcije koje su doprinele da njihovi proizvodi budu atraktivniji. Fejsbuk je preuzeo izvanrednu moć nad ličnim podacima svojih 2,2 milijardi korisnika.

On je omogućio Mikrosoftovom pretraživaču Binga da vidi imena virtuelnih prijatelja Fejsbuk korisnika bez njihovog pristanka. Dopustio je i Netfliksu i Spotifiju čitanje privatnih poruka, a Amazonu da nabavi korisnička imena i kontakt informacije preko svojih prijatelja. Dozvolio je da i Yahoo gleda Fejsbuk objave iako je javno izjavio da je to onemogućeno.

(The New York Times)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar