Neko nas posmatra

Napster napušta sve više korisnika, u potrazi za alternativom i mogućnošću slobodne razmene MP3-ja. Pojavile su se aplikacije koje se baziraju na Gnutella protokolu, zahvaljujući kome se razmena ne vrši preko centralne tačke, već svaki od korisnika u mreži može da preuzme ulogu klijenta ili servera. Naizgled, idealno rešenje za izbegavanje „agenata“ muzičke industrije, koji pokušavaju da spreče kršenje autorskih prava i nelegalnu razmenu i kopiranje muzičkih fajlova.

Među najpopularnijim aplikacijama ove vrste su, trenutno, BearShare i Audio Galaxy, pri čemu se procenjuje da je broj korisnika u prvom slučaju iznosi 3, a u drugom 6,8 miliona. Tendencija rasta se nastavlja, tempom kojim i opada interesovanje za Napster koji je primoran da filtrira fajlove i onemogući razmenu onih koji su zaštićeni autorskim pravima.

I sve bi bilo lepo i savršeno, da korisnici nisu otkrili da dve pomenute kompanije, zajedno sa svojim klijent-programom, isporučuju i „špijunske“ aplikacije, koje se instaliraju na kompjuteru korisnika, prateći njegovo kretanje i sakupljajući o njemu podatke. U slučaju BearShare programa, reč je o SaveNow programu koji prati surfovanje, formira „sud“ o navikama i interesovanjima, a zatim otvara pop-up prozor sa odgovarajućom reklamom. Kod Audio Galaxy aplikacije, ova je strategija otišla još dalje: ne samo da se emituju reklame, već se podaci i sakupljaju i šalju kompaniji koja je tvorac „špijunskog“ programa Offer Companion – Gator.com-u.

Ovakvi programi su aktivni u pozadini čak i onda kada nisu startovane aplikacije sa kojima su instalirani na računar. Ne samo da ovakvo praćenje deluje uznemiravajuće i da su reklame dosadne, već se pojavljuju i problemi u funkcionisanju sistema – padovi i „kočenja“. Pošto je sve ovo otkriveno, pomenute se firme brane time što su aplikacije besplatne, a oni, ipak, moraju od nečega da žive. Jedan način je reklama, a drugi prodaja podataka o korisnicima markentinškim agencijama.

Od nečega ovakvog nisu imuni ni programi kao što je Global DivX plejer, koji omogućava gledanje online-filmova. Zaključak: besplatno je vrlo relativan pojam. Uvek se nešto plaća, na ovaj ili onaj način.

Korisni linkovi:

  • Cexx.org – ko su špijuni i kako ih se otarasiti?
  • Ad-aware – „ubica špijuna“ (preporuka Internet Krstarice)

    Srodne teme:

  • Dosije „Napster“
  • BearShare – Napster-ov naslednik?

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.