Nema razloga za strah od antraksa

Kao što se i dalo očekivati, nekome je palo na pamet da iskoristi histeriju oko virusa antraksa, i navede korisnike Interneta da kliknu na attachment poruke koja im je pristigla. A u „spajalici“ – virus. Tehničko ime novog virusa je VBS.VBSWG.AF, napisan je u Visual Basic Script-u, a „narodski“ su ga antivirusni stručnjaci prozvali Antrax. Njegovo ime potiče od subjekta poruke sa kojom stiže („Antrax“), i teksta na španskom koji poziva radoznale da kliknu na sliku, kako bi bolje upoznali trenutno aktuelnu pretnju, i videli kakve posledice virus izaziva.

„Antrax“, koji pripada kategoriji crva (sam sebe šalje na sve adrese iz adresara korisnikovog email-klijenta), ipak ne predstavlja preveliku pretnju i delo je amatera. Napravljen je pomoću programa „VBS Worm Generator“, koji omogućava i onima koji ne poznaju programerske veštine da naprave štetu. Isti program poslužio je i za pravljenje virusa „Anna Kournikova“, koji je tokom ove godine izazvao popriličnu štetu i pometnju. Ali, posle tog slučaja, većina antivirusnih programa je opremljena mogućnošću da prepozna zloćudne skriptove kreirane pomoću pomenutog programa i da efikasno zaštiti korisnike od neprijatnih iznenađenja.

Mnoge od antivirusnih kompanija nisu ni posvetile preveliku pažnju najnovijem virusu, a neke ga čak nisu izlistale ni u spisku aktuelnih virusa. Amaterski urađen, virus sadrži i grešku koja onemogućava slanje na adrese iz adresara, odnosno njegovo efikasno širenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.