U trendu

Nemački umetnik stvara saobraćajnu gužvu pomoću kolica s telefonima

Pešice vukući crvena dečija kolica s 99 mobilnih telefona niz prazne ulice Berlina, nemački umetnik Simon Vekert je postigao da na „Gugl mapama“ izgleda kao da su te ulice s kraja na kraj sasvim zakrčene saobraćajnom gužvom.

Gde god da je Vekert tako šetao, aplikacija za mobilne telefone „Gugl mape“ je sasvim puste ulice pokazivala kao zagušene. Ljudi koji koriste „Gugl mape“ videli bi na svojim telefonima i drugim uredjajima debelu crvenu liniju koja označava zakrčen put, mada tamo u stvari uopšte nije bilo nikakvog saobraćaja.

Svaki od 99 telefona imao je uključenu aplikaciju za „Gugl mape“, što je stvorilo virtuelnu iluziju da su ulice zakrčene jer navodnih „99 automobila“ u kojima su telefoni koji koriste tu aplikaciju, idu puževom brzinom – brzinom laganog umetnikovog hoda.

„Vozeći pametne telefone ulicom, mogu da stvorim virtuelni saobraćaj zbog kojeg će vozači ići drugom rutom“, rekao je Vekert – preneo je internet časopis „Vajs“ (VICE).

„Ironija je u tome što se tako može izazvati pravi zastoj u saobraćaju negde drugde u gradu“, rekao je on.

Vekert je rekao da je tu „hak/art instalaciju“ napravio kako bi naterao ljude da razmišljaju o prostoru koji se automobilima daje u javnom životu i o podacima na koje se svakodnevno oslanjaju.

„Nije li suludo koliko prostora automobil zauzima u gradu u poredjenju s tim koliko se koristi“, rekao je on.

Da bi izveo svoj trik, Vekert je iznajmio 99 pametnih Android telefona i kupio 99 SIM-kartica. Rekao je da se u svakoj ulici u kojoj je „proizvodio gužvu“, zadržavao po sat ili dva, hodajući s kolicima napred-nazad da bi „stvorio zastoj“.

(Beta)