Netscape se predaje?

Netscape ili Internet Explorer? Čini se da ovo pitanje, kao i polemika pristalica jednog ili drugog čitača, postaje sve manje aktuelna. Bez obzira na česte bagove koje nove verzije Internet Explorer-a donose sa sobom, Netscape ne uspeva da izdrži trku sa svojim suparnikom. Netscape je, po mnogima, bio podjednako opterećen greškama koje je trebalo ispravljati i krpiti.

Na stranu kvalitet ova dva browser-a, pobeđuje onaj ko ima više para i ko može dalje da ulaže u razvoj. A to je, u ovom trenutku, Microsoft. Bitna je i činjenica da je Microsoft proizvođač najpopularnijeg operativnog sistema na svetu, i da je Internet Explorer, u sve većoj meri, njegov neodvojivi deo. Nove tehnologije koje Microsoft najavljuje, u još većoj meri će pojačati ovu vezu i učiniti browser privlačnim za korisnike.

U prilog ovoj tezi govori i nedavna izjava predsednika Netscape-a, Džima Benkofa (Jim Bankoff), u kojoj je on potvrdio da se njegova kompanija povlači iz ove trke, tj. neće više biti koncentrisana na browser-tehnologiju. Bez obzira na njegovu tvrdnju, izašla je nova, probna verzija čitača – Netscape 6.1. Da li je to „labudova pesma“ ove kompanije ili znak da će se razvoj nastaviti i ubuduće?

Objašnjenje predsednika kompanije nije rešilo ovu nedoumicu – po njegovim rečima, kompanija ne napušta razvoj browser-a, ali ova delatnost više neće biti u prvom planu. Umesto toga, Netscape će se okrenuti search, instant messaging i web-radio tehnologijama. Zaključak se sam nameće: kompanija nije više raspoložena za trku u kojoj, najverovatnije gubi, već traži nove izvore prihoda u oblastima u kojima može da bude konkurentna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.