Ni XP nije dovoljan da bi mu se oprostilo: ponovo o Microsoft-u

Kako sada stvari stoje, (već) četvorogodišnji sudski spor o monopolističkom ponašanju Microsoft-a trebalo bi da bude nastavljen najkasnije do februara iduće godine. Sudija okružnog suda u Vašingtonu, Kolin Kolar-Kotelj (Colleen Kollar-Kotelly), sada nadležna za ovaj slučaj, odredila je da će tada, na dva odvojena ročišta, čuti argumente saveznog tužilaštva i predstavnika devet američkih saveznih država koje prihvataju nagodbu sa redmondskim mastodontom, sa jedne strane, i devet (drugih) država i glavnog grada Vašingtona koje ona ne zadovoljava, sa druge.

Prošle godine, kompanija je proglašena krivom zbog protivzakonitog ponašanja prema konkurentima na tržištu, ali je poništena presuda prema kojoj je najveći svetski proizvođač računarskih programa trebalo da bude podeljen na dve zasebne kompanije. Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država predložilo je, potom, da se Microsoft u narednih pet godina stavi, praktično, pod “stakleno zvono”, tj. da se uvede strogi nadzor poslovanja i da se izmene svi ugovori sa proizvođačima računara i prateće opreme za koje se ustanovi da su zamišljeni tako da, omogućavanjem preinstaliranja programa, ove kompanije na nove računare, utru put daljem jačanju monopola MS-a na tržištu operativnih sistema i aplikativnog softvera.

Posle velikih nedoumica i sukoba, predstavnici saveznih država Njujork, Ilinois, Ohajo, Meriland, Mičigan, Kentaki, Luizijana, Severna Karolina i Viskonsin, saglasili su se sa ovakvim predlogom, a “džentlmenski” je utvrđeno i da će predstavnici ovih država, svake ponaosob, na osnovu dogovora “tet-a-tet”, naplatiti od Microsoft-a sudske troškove.

Sa druge strane, pored dogovora su, sa argumentom da se radi o neosnovanom “praštanju Microsoft-u”, ostali Masačusets, Kalifornija, Konektikat, Ajova, Juta, Florida, Kanzas, Zapadna Virdžinija, Minesota i grad Vašington – distrikt Kolumbija. Predstavnici ovih država su najavili da neće odustati od svojih tužbi i da će proces protiv Microsoft-a, ako treba, nastaviti i zasebnim sudskim postupcima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.