Nije mit: Voda u ovoj državi se zaista rotira u smeru kazaljke na satu (video)

Svi pričaju o fenomenu kako voda u Australiji, ukoliko se pušta niz lavabo, sudoperu ili WC šolju, teče u suprotnom smeru od onoga što vidimo u Evropi ili bilo gde na severnoj hemisferi. Pretpostavka je bazirana na Koriolisovom efektu koji se manifestuje kroz uticaj na materiju u rotirajućim sistemima (kao što je Zemlja) koja se kreće pod uglom u odnosu na osu rotacije. Zbog činjenice da je Zemlja okrugla i da polovi postoje u svojevrsnoj suprotnosti jedan na prema drugom, materija na severnoj hemisferi rotaciju „doživljava“ u smeru suprotnom kazaljci na satu, a materija na južnoj hemisferi u smeru kazaljke na satu.

Drugim rečima, Koriolisov efekt je odgovoran što se uragani na severnoj hemisferi rotiraju u smeru suprotnom kazaljci na satu, dok se australijski cikloni rotiraju u smeru kazaljke na satu. Dakle, meteorolozi i i fizičari znaju kako ova zanimljiva sila diktira vremenske uslove na našoj planeti. Iz toga je proistakao jedan od najvećih modernih mitova – da voda u lavabou u Australiji ili bilo gde južno od ekvatora prilikom toka kroz odvod teče u smeru kazaljke na satu,

Iako je to bilo opšte prihvaćeno, nekoliko jednostavnih eksperimenata je pokazalo da rotacija vode na bilo kojoj lokaciji na Zemlji zavisi od smera toka iz česme, oblika posude, pozicije vodokotlića u odnosu na WC šolju i slično. Ukratko, voda će se kretati u bilo kom smeru, a Koriolisov efekt na to nema nikakvog vidljivog uticaja..

Ekipa iza YouTube kanala Veritasium odlučila je da izvede eksperiment kojim će dokazati da je Koriolisov efekat zaista uočljiv golim okom i u svakodnevnim posudama kao što je dečiji bazen. Ono što je bilo potrebno jeste vreme da se telo vode smiri i „zaboravi“ uticaj smera dotoka, da odvod bude što bliži centru i oslobođen neravnina i da se početkom procesa bega vode ne remeti mirovanje tela.

I zaista, dodavanjem boje u vodu dokazan je uticaj Koriolisovog efekta u običnom dečijem bazenu, prenosi Klix.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.