Nikada ne punite ovako svoj mobilni telefon: Možete ga upropastiti

Može li produženo (ili preko noći) punjenje oštetiti vašu bateriju?

Neki od faktora koji određuju životni vek baterije telefona su proizvodna i hemijska starost. Ovo poslednje se odnosi na postepeno propadanje baterije usled varijabli kao što su temperaturne fluktuacije, obrasci punjenja i pražnjenja i ukupna upotreba, piše ScienceAlert.

Vremenom, hemijsko starenje litijum-jonskih baterija smanjuje kapacitet punjenja, trajanje baterije i performanse.

Istraživanje je pokazalo da bi prosečna baterija pametnog telefona u 2019. godini mogla da prođe 850 ciklusa punjenja/pražnjenja pre nego što padne ispod 80% kapaciteta. To znači da nakon otprilike dve do tri godine upotrebe ostaje samo 80% početnog kapaciteta baterije, a često i mnogo manje. U tom trenutku kapacitet počinje da opada primetno brže.

Većini pametnih telefona nove generacije potrebno je negde između 30 minuta i dva sata da se potpuno napune.

Vreme punjenja varira u zavisnosti od kapaciteta baterije vašeg uređaja, kao i od toga koliko snage vaš punjač isporučuje.

Punjenje telefona preko noći nije samo nepotrebno, već i ubrzava starenje baterije. Pune cikluse punjenja (od 0 do 100 odsto) treba izbegavati da bi se maksimalno produžio vek baterije.

Slično tome, držanje vašeg telefona potpuno napunjenog tokom dužeg vremenskog perioda može oštetiti zdravlje baterije. Umesto potpunog punjenja, preporučuje se punjenje baterije do 80% i ne dozvoliti da padne ispod 20%.

Može li se telefon „prepuniti“?

U teoriji, litijum-jonske baterije se mogu prepuniti. To može dovesti do sigurnosnih rizika kao što su pregrevanje baterije i požar, prenosi N1.hr.

Dobra vest je da većina modernih telefona ima ugrađenu zaštitu koja automatski zaustavlja punjenje baterije kada dostigne 100%, čime se sprečava oštećenje od prekomernog punjenja.

Međutim, kada je telefon na punjaču, svaki put kada baterija padne na 99% (zbog aplikacija koje rade u pozadini), aktiviraće se „protočno punjenje“ – baterija će početi da se puni kako bi održala status potpuno napunjene.

Zbog toga mnogi proizvođači imaju funkcije koja to regulišu. Eplov Ajfon nudi funkcionalnost za odlaganje punjenja iznad 80%, dok Samsungovi Galaksi telefoni nude opciju ograničavanja punjenja na 85%.

(Nova.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.