U trendu

Sigurno pravite ove greške dok punite mobilni telefon: Skraćuju mu vek trajanja

Mobilni telefonu su postali potreba, ne možemo da zamislimo nijedan dan bez njih. Korišćenje telefona postala je naša svakodnevica, ali tokom vremena povećava se broj smetnji i oštećenja na mobilnom. Za duži vek trajanja telefona potrebno je pravilno održavanje.

Jedna od najvažnijih stvari jeste znati kako ga pravilno puniti, ali i koje greške izbegavati, prenosi Pinkvilla. Ovo su najčešće greške koje ljudi prave s mobilnim telefonima i time im smanjuju vek trajanja.

Ostavljanje punjača u utičnici

Punjač ostavljen u utičnici ne samo da vodi do većih računa za struju, već je i vrlo opasan. Transformator oslobađa toplotu, a povećanje toplote može dovesti do požara ili kratkog spoja transformatora koji može uzrokovati požar.

Pražnjenje baterije do kraja i punjenje do 100 posto

Baterije u mobilnom napravljene su na bazi litijuma i rade u ciklusima punjenja. Ako ostavite bateriju da se polako prazni do kraja, polako uništavate svoj uređaj. Takođe ne bi trebalo puniti uređaj do 100 posto, a ni ostavljati telefon na punjaču duže od toga. Punjenje do kraja zapravo skraćuje vek trajanja zbog određenog broja ciklusa punjenja. Uz to, ostavljanje telefona preko noći na punjaču vodi do većeg računa za struju, remećenja ciklusa punjenja i pregrejavanja uređaja.

Korišćenje mobilnog tokom punjenja

Pražnjenje baterije dok se puni stvara veliki pritisak na bateriju. Ako trebate nešto da obavite na telefonu, skinite ga s punjača, a kada ste gotovi, ponovo ga stavite na punjenje.

Korišćenje raznih punjača

Kada kupite novi mobilni, uz njega dobijete i odgovarajući punjač. Stoga uvek koristite njega, a ne druge punjače koji su vam dostupni. Jačina punjenja različita je kod svakog punjača i mobilnog telefona te je važno uvek puniti odgovarajućom jačinom. Uz to, uvek je bolje koristiti utičnicu, a ne druge uređaje, poput laptopa, za punjenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)