U trendu

Nokia 6250 – Švajcarski armijski nož među mobilnim telefonima

Business-, SMS-, WAP- i mobilni telefoni za klince i za slobodno vreme već postoje. Sada se novi trend zove Outdoor-mobilni iliti mobilni za sve vremenske prilike. Svojim modelom 6250 se i Nokia priključuje ovom trendu. Specijalnim funkcijama, robusnim kućištem i cenom, koja na Zapadu iznosi oko 1.170 DEM, model 6250 cilja na profesionalnu upotrebu u zanatstvu, građevinarstvu, radu na terenu ili u ekstremnim sportovima.

Na prvi pogled: Zahvaljujući dimenzijama od 142 x 58 x 27 milimetara i svojim štitnicima protiv udaraca, ovaj uređaj deluje prilično masivno i široko. Njegova masa od 174 grama se svakako može osetiti i kroz radne rukavice. Ovakav dizajn možda neće da osvaja nagrade, ali ako jedan mobilni telefon sjajno leži u ruci, onda je to Nokia 6250. Sama izrada, bez sumnje, ne ostavlja nikakvu nedoumicu po pitanju kvaliteta.

Hardverska oprema: Po navodima proizvođača, model 6250 je prilično žilav: Ne mari za prašinu ili čak tovatnu mast, a i jednominutno ronjenje na dubini od pola metra mu ne smeta. Robusna pojava razotkriva svoju svrhu, kada ovaj uređaj pustite da padne sa visine od maksimalno tri metra. I inače se 6250 prikazuje u dobrom svetlu. Litijum-jonski akumulator isporučuje struju za 336 sati rada u režimu pripravnosti ili za bezmalo 6 sati razgovora. Ugrađeni modem prenosi podatke brzinom od 14,4 kBit/s, a pored serijskog porta, na raspolaganju stoji i infracrveni interfejs. Postoji vibracioni alarm, kao i priključak za eksternu antenu. Ko ovaj mobilni ne želi da nosi u džepu, stabilnom kopčom ga može prikačiti za kaiš ili ranac.

Funkcije: Nokia 6250 nudi sve što se od jednog uređaja više klase može očekivati. Na primer 5 korisničkih profila i komforni WAP-Browser. Veoma velikodušno je ispao adresar, koji koristeći i SIM-kartu, može da uskladišti do 500 imena sa po tri broja telefona, a uz osam odabranih brojeva se može pridružiti glasovno pozivanje. U adresaru se mogu čuvati i E-mail-adrese. Na temu SMS, Nokia se naročito potrudila. Tako 6250 može da šalje i kalendarske termine ili vizitkarte, a poruke se mogu preuzeti kao beleške u kalendar. Postoji 10 predloženih šablona za SMS-poruke. Važne poruke se mogu prebaciti u arhivu, da ne bi bile automatski izbrisane kada se memorija napuni. Samo što se tiče pomoći za unos teksta T9, Nokia ne prati korak, jer u adresaru, kalendaru i projekt-menadžeru ova pomoć ne stoji na raspolaganju.

Posebnosti: Nokia se potrudila da smisli nekoliko specijalnih funkcija, kojima treba da poveća atraktivnost ovog uređaja kod svoje ciljne grupe. Tako, pored štoperice, budilnika, tri igre, kalendara i kalkulatora, na raspolaganju stoje i neke nesvakidašnje opcije. Ovaj mobilni je u stanju da meri jačinu buke u svom okruženju i da je prikaže u decibelima (doduše samo približno i u frekventnom opsegu ljudskog glasa). Funkcijom „Projekti“, radni sati, satnice, materijalni i drugi troškovi se mogu obračunavati, snimiti i čak poslati u vidu SMS-poruke. Osim toga, 6250 je u stanju da svoju jačinu zvuka samostalno prilagodi jačini buke u okruženju. Otuda se čini da se Nokia 6250 može uporediti jedino sa čuvenim univerzalnim nožem švajcarske armije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.