Nokia 9210 – minijaturni lap top

Mali telefoni definitivno nisu više u modi, a to smo zaključili i nakon sjajne 62** serije, koja je unela previše inovacija i time zadala težak zadatak svim ostalim proizvođačima, ali i sebi, da napravi kompaktan i opcijski moćan telefon koji bi mogao da parira. Moć je tu – Nokia 9210 dolazi na velika vrata!

Na prvi pogled: Možda pomalo robustan izgled bi mogao da na prvi pogled odbije laike, ali Nokia 9210 ima svoju ciljanu grupu – poslovni ljudi velikih obaveza koji neće da nose lap top, kojima smetaju razni rokovnici a žele da imaju sve to objedinjeno na jednom mestu. Model 9210 im upravo to daje i tu leži neverovatan uspeh. Telefon se otvara sa desne strane i onda postaje pravi mali lap top uz sjajno tehnološko rešenje. Dimenzije su dakle vrlo čudne i iznose: 158 x 56 x 27 mm, što može i ne mora da bude problem dok recimo težina ovaj telefon postavlja isključivo na jedno mesto – vašu torbu, obzirom da biste se teško snašli sa ovih 244 grama u unutrašnjem džepu sakoa. Nevezano za veličinu, telefon ima sve kvalitete za lako rukovanje i snalaženje, pa samim tim na ovom polju dobija 5(5) zvezdica!

Hardverska oprema: Baterija je litijum jonska uz činjenicu da je jedino ona sposobna da izdrži do 230 sati u stanju pripravnosti i da izvuče nekih 240 do 600 minuta razgovora. Prisutna je i memorijska kartica koja povećava kapacitet telefonske memorije i daje mogućnost memorisanja velikog broja SMS poruka, e-mail poruka, kao i čitavih web-strana. Postoji i mogućnost prenosa podataka brzinom koja ide i do 43,2 kbit/s.

Funkcije: Mnoštvo različitih opcija čini model 9210 jednim od najopremljenijih Nokia telefona ikad prikazanih. Takozvana „mobilna kancelarija“ sadrži: telefon, faks, elektronsku poštu, kontakt listu, Word, viewer raznih prezentacija, WAP, i WWW-kompatibilnost. Još je tu i Microsoft Outlook kao i odgovarajući kalendar, i veoma popularna i korisna „to-do“ opcija. Sinhronizacija sa elektronskom poštom je očekivana i dobro odrađena tako da što se toga tiče može se komotno porediti sa računarima! Mnoštvo aplikacija profesionalnog ili pak igračkog softvera umnogome uvećavaju vrednost ovog telefona kao i „colour“ prikaz web-strana koji ide i do 4.096 boja!

Posebnosti: Svakako prva stvar koju možemo da zapazimo kada čitamo jedinstven i neverovatno detaljno obrađen priručnik je to da je ugrađena podrška za puštanje filmova, kao i slušanje „waw“ formata. Takođe možete prenositi podatke sa vaše digitalne kamere na telefon i igrati se u raznim aplikacijama koje omogućavaju totalnu i slobodnu personimizaciju vašeg „Komunikator centra“.

Opšti utisak: Neizostavan detalj vaše kancelarije, a ne vidim zašto jednostavno ne biste svuda nosili vaš „office“ sa sobom? Cena je još misterija, ali će svakako biti u opsegu od 1.500 do 2.000 DEM.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.