Nokia 9290

Finski proizvođač tržištu je ponudio zanimljiv proizvod koji spada u kategoriju uređaja koji su spoj mobilnog telefona i prenosivog računara. Nokia 9290 pleni bogastvom funkcija, a ovo obilje postignuto je na račun dimenzija, koje su veće od dimenzija sličnih uređaja u ovoj kategoriji. Kada je sklopljen, ovaj hibrid telefona i kompjutera izgleda kao standardni mobilni telefon, sa tastaturom i monohromatskim ekranom koji prikazuje šest linija teksta. Kada se poklopac otvori, uočava se ekran koji prikazuje 4096 boja, dimenzija 3 x 12 cm, i QWERTY tastatura.

Što se tiče memorijskih kapaciteta, radna memorija je veličine 16 Mb, a za podatke korisnika rezervisano je dodatnih 16 Mb. Zahvaljujući multimedijskoj kartici, postoji i mogućnost proširenja za još toliko. Mogućnosti korišćenja ovakvog uređaja zaista su impresivne: Nokia 9290 može da se koristi za izradu Word i Excel dokumenata, preslušavanje MP3 datoteka, surfovanje po Internetu pomoću WAP ili standardnog čitača, pregledanje digitalnih fotografija, igranje igara, kao i za komunikaciju pomoću SMS poruka ili elektronske pošte.

Kao veliki nedostatak ovog uređaja, ističe se rad na samo jednoj GSM frekvenciji, umesto na sve tri, kao i nemogućnost rada u GPRS sistemu. Naravno, uz impresivan uređaj ide i impresivna cena od 600 evra.

Korisna adresa:

  • Nokia 9290

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.