Nokia dominira 3G tržištem

Najveći proizvođač mobilnih telefona u svetu – finska Nokia, pokriva 33 odsto svetskog tržišta mobilnih telefona. Iako najveći deo modela zastupljenih na tržištu pripadaju 2G i 2,5G generaciji mobilne telefonije, sve aktuelnije postaje tržište mobilne telefonije treće generacije (3G). Kao što se i moglo očekivati, Nokia se ozbiljno opredelila za razvoj modela za to tržište, tako da se vrlo brzo našla na samom vrhu proizvođača 3G mobilnih telefona. To su pokazala statistička istraživanja kompanije Strategy Analytics za drugi kvartal ove godine. Iza firme Nokia, po rezultatima tih istraživanja, nalaze se kompanije Motorola i LG (dosadašnji lideri ovog tržišta).

Mobilna telefonija treće generacije zasniva se na WCDMA (Wide Code Division Multiple Access) standardu i predstavlja kombinaciju CDMA standarda (na kome se zasniva 2,5G mobilna telefonija) i tehnologije za optimizaciju 1xEvDO (Evolution Data Optimize). Korisnicima je ona vrlo atraktivna zbog velike brzine prenosa podataka i specifičnih usluga koje nudi. Pored uobičajenih servisa, kao što je slanje i prijem elektronske pošte i mogućnost preuzimanja audio i video sadržaja preko Interneta, ona nudi i dve još primamljivije – video telefoniju i video poštu. Zbog toga je, kako ista statistička istraživanja pokazuju, u drugom kvartalu ove godine prodato oko devet miliona 3G mobilnih telefona.

Prema tome, nakon drugog kvartala, Nokia je preuzela 17 odsto tržišta 3G mobilnih telefona. Smatra se da je najveći razlog za to popularnost njenog 3G modela Nokia 6680, koji analitičari smatraju najboljim i najprodavanijim 3G mobilnim telefonom u zapadnoj Evropi. Takođe, po mišljenju analitičara kompanije Strategy Analytics, proizvođači mobilnih telefona u Severnoj Americi trebalo bi da pokažu dovoljno preduzimljivosti po ugledu na kompaniju Nokia i svoje modele mobilnih telefona obogate inovacijama, kako bi mogli biti konkurencija finskom proizvođaču.

Svoju inventivnost Nokia je dokazala i širenjem u gotovo sve delove sveta. Nedavno je otvorila novi 3G razvojni i istraživački centar u Kini (Nokia Chengdu R&D Center). To je drugi po redu centar ove vrste u najmnogoljudnijoj zemlji sveta i najvećem tržištu mobilnih telefona. U njemu će se razvijati aplikacije za Nokijine 3G modele namenjene kineskom tržištu, ali i drugim tržištima jugoistočne Azije i ostalih delova sveta. Ovo predstavlja vrlo značajan korak s obzirom na to da u Kini 3G mreža još uvek nije zastupljena (postoje samo GSM i CDMA mreže). Očekuje se da će preuzimanje ovog tržišta i dodela licenci za mobilnu 3G mrežu od strane kineske vlade pokrenuti do kraja 2006. godine. A dotle će Nokia već umeti da se nametne na tom prostoru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.