U trendu

Nokia N86 8MP: široko otvorenog objektiva

Model Nokia N86 8MP nudi sve funkcije mobilnog telefona serije N i dodaje mu solidne fotografske mogućnosti, što je nedostajalo modernim Nokijinim uređajima. Finski proizvođač je posle modela Nokia N95 prilično zanemario fotografske mogućnosti svojih mobilnih telefona, iako ni one u 95-ici nisu bile baš najimpresivnije. Ostali proizvođači pokazali su se daleko boljim izborom za ljubitelje fotografisanja mobilnim telefonom. Velika i u ovom slučaju spora Nokija probudila se iz zimskog sna i predstavila mobilni telefon koji će zadovoljiti one korisnike kojima je fotografija bitna. Model Nokia N86 8MP, baš kako mu i ime kaže, ima fotoaparat rezolucije osam megapiksela, koji bi trebalo da ispravi sve Nokijine propuste.
Fotoaparat se uključuje klizanjem poklopca s objektiva. Poklopac je veoma kvalitetno napravljen i odlično smešten u kućište da se ne bi slučajno aktivirao. Klizni mehanizam je prilično čvrst, što doprinosi njegovoj otpornosti na slučajnu aktivaciju. Odmah pored objektiva nalazi se dupli LED blic, koji pri snimanju videa radi kao reflektor. Konkurencija već koristi prave bliceve, dok se Nokija još uvek pouzda u LED diode, koje rade na bitno manjoj udaljenosti i slabijim intenzitetom od pravog blica.
Vrlo pohvalno je što je objektiv nešto šireg ugla nego što smo navikli u svetu fotoaparata na mobilnim telefonima. Kvalitet fotografija je daleko bolji od onoga što je Nokija dosad nudila, ali nikako ne odskače od savremenog proseka u toj kategoriji. Nažalost, mogućnost obrade fotografija posle slikanja skoro da i ne postoji, i to je ono gde Nokija još mora da uči od konkurencije.
Ostatak mobilnog telefona je poslovično dobar. Radi se o pametnom telefonu. Symbian nudi A-GPS, FM radio, HSDPA prenos podataka, spajanje Wi-Fi-jem na lokalne mreže. Sve te funkcije rade besprekorno, a našlo se tu mesta i za kompletnu podršku N-Gage, kao i jednu besplatnu igru i digitalni kompas. Još jedna zanimljivost je to da Nokia N86 u sebi ima, pored FM prijemnika, i FM odašiljač za slušanje muzičke kolekcije na radio uređaju u automobilu.
Muzička kolekcija sačuvana na modelu N86 može biti poveća, jer telefon ima osam gigabajta interne memorije i mogućnost proširenja microSD memorijskim karticama. Kvalitet izrade kućišta je odličan. Klizni mehanizam funkcioniše besprekorno, s pravom dozom otpora, i odaje utisak trajnosti. Tasteri su dovoljno razmaknuti i napravljeni od tvrde plastike, pa je kucanje jednostavno i prijatno. Prigovor ide jedino centralnom tasteru za navigaciju, koji je mekan i previše se klima da biste za svaki pritisak bili potpuno sigurni da li je u dobrom smeru.
Sa zadnje strane kućišta, u okviru foto-objektiva, nalazi se stalak kojim se ovaj telefon može postaviti na sto u kosom položaju, idealnom za gledanje videa. Međutim, nema ugrađene podrške za DivX i Xvid; za nju se korisnik mora sam pobrinuti i verovatno je platiti. Model telefona Nokia N86 8MP korak je u pravom smeru za Nokiju, ali njime je finski proizvođač tek počeo da hvata korak sa foto mobilnim telefonima, dok u drugim funkcijama nudi standardan kvalitet. Cena ovog mobilnog telefona je oko 620 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.