U trendu

Norveška kompanija: Centar podataka TikTok-a ograničava struju za proizvodnju municije za Ukrajinu

Jedan od najvećih evropskih proizvođača municije, norveški Namo (Nammo) saopštio je da su napori da se zadovolji rastuća potražnja zbog rata u Ukrajini sputani time što obližnji novi centar za obradu podataka kineske firme TikTok za objavljivanje video-snimaka na internetu, monopolizuje električnu energiju kod najveće fabrike municije.

Britanski list Gardijan (The Guardian) je danas preneo da je Morten Brandtzeg, izvršni direktor Namo-a, kompanije u suvlasništvu Vlade Norveške, rekao da je planirano proširenje najveće fabrike municije u centralnoj Norveškoj naišlo na blokadu posle izgradnje novog TikTok-ovog centra koji troši svu električnu energiju u toj oblasti.

„Zabrinuti smo jer vidimo da je naš budući rast osporen skladištenjem video zapisa o mačkama“, rekao je Brandtzeg.

Potražnja za artiljerijskoom municijom je 15 puta veća od uobičajene, a evropska industrija treba da uloži dve milijarde evra u nove fabrike kako bi održala korak sa potrebama Ukrajine, dodao je on.

Po procenama, Ukrajina dnevno ispaljuje 6.000 do 7.000 artiljerijskih granata i posle više od godinu dana rata se suočava s nestašicom municije.

Lideri Evropske unije najavili su program finansijske nadoknade zemljama koje nude artiljerijsku municiju Ukrajini iz fonda od milijardu evra, uz još milijardu evra za povećanje kapaciteta za proizvodnju municije u EU.

Ali, plan
i Namo-a da proširi svoj najveći proizvodni pogon izgleda da se sudario s naporima TikTok-a da poboljša svoj imidž i da suočen sa sve većim brojem zabrana širom sveta, podatke Evropljana čuvati na toom kontinentu.

TikTok se bori protiv predložene zabrane u SAD, gde je već zabranjen na većini vladinih uređaja.

Vlada Velike Britanije, Evropska komisija i Evropski parlament takođe su nedavno zabranili TikTok na telefonima svog osoblja zbog zabrinutosti da bi kineska vlada mogla da prikupi korisničke podatke koji pripadaju toj kompaniji.

TikTok je prošle godine rekao da su neki zaposleni u Kini mogli da pristupe evropskim korisničkim podacima i priznali da su zaposleni koristili sopstvenu aplikaciju da špijuniraju novinare u pokušaju da nađu curenje informacija.

Međutim, na saslušanju u Kongresu prošle nedelje, izvršni direktor kompanije je insistirao da je TikTok potpuno nezavisan od kineske vlade i da kineske vlasti nemaju pristup njegovim podacima.

U nastojanju da umiri Evropu, TikTok je naveo da će ove godine početi da čuva evropske korisničke podatke lokalno. Kompanija je dodala da će smanjiti prenos podataka van regiona i smanjiti pristup zaposlenih korisničkim podacima interno.

Kompanija je objavila planove za otvaranje novih data centara u Irskoj i u oblasti Hamar u Norveškoj.

Elvija, lokalni dobavljač energije u Norveškoj, potvrdio je da električna mreža nije imala rezervnih kapaciteta pošto je struju dodelila centru TikTok-u. Potrebno je vreme da eventualan dodatni kapacitet postane dostupan.

Međunarodne kompanije koje se bave tehnologijom i društvenim medijima suočavaju se s pojačanim nadzorom nad radom njihovih ogromnih centara za skladištenje ogromnih količina podataka. Ti centri troše velike količine struje za napajanje i hlađenje servera koji „u oblaku“ čuvaju slike, video zapise i druge podatke korisnika.

Evropska komisija procenjuje da će do 2030. godine centri za podatke činiti 3,2 odsto potražnje za električnom energijom u EU što je skok od 18,5 odsto u odnosu na 2018.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar