Nov računar – osposobite ga za rad

Nov kompjuter je kao prazan list papira – ima potencijala, ali bez malo truda je beskoristan. Sređivanje kompjutera nije teško. Postoji nekoliko stvari koje treba uraditi da bi vaš komjuter dobro radio.

Instalacija Windows-a

Ako kupite računar s već ugrađenim operativnim sistemom, onda ga treba samo nadograditi. Međutim, ako OS nije instaliran, onda sami morate da ga instalirate. Bilo bi dobro da iskoristite vLite, alatku koja će vam pomoći da personalizujete Windows 7 (ili Vistu), to jest da OS prilagodite sebi i svojim potrebama. Tako ćete instalirati samo one funkcije koje želite. Takođe, možete uključiti i drajvere i hitne ispravke na disk koji će automatski biti instalirane sa Windows-om.

Instalacija aplikacija

Softver je ono što snagu kompjutera pretvara u korisne opcije. Prvo "osigurajte" kompjuter i instalirajte antivirusni program. Takođe, pogledajte neke od predloga koji mogu biti korisni u toku rada na kompjuteru, a to su Dropbox, 7-Zip, KeePass, FileZilla, Revo Uninstaller.

Prebacivanje fajlova

Ako neke podatke želite da prebacite sa starog kompjutera na novi, evo kako ćete to uraditi na najlakši način. U operativnom sistemu Windows 7 i Vista glavni deo fajlova nalazi se na C:Usersvaše korisničko ime. Pošto je vaš novi drajv prazan, možete iskopirati ceo sadržaj na desktop, što će omogućiti da pregledate sve fajlove i obrišete one nepotrebne.

Sinhronizacija podataka

Pošto je PC u današnje vreme baza svih mobilnih uređaja, potrudite se da iskoristite sve prednosti mobilnosti. Zato proverite da li su mejlovi i kontakti sređeni. Ako koristite veb-servis kao što je Gmail, imaćete sve imejlove na desktopu, laptopu ili čak na telefonu. Da li planirate da koristite instant poruke na računaru? Ako je odgovor potvrdan, program Digsby čuva sve vaše kontakte bez obzira na mesindžer koji koristite.

Optimizacija Windows-a 7

Ima mnogo načina pomoću kojih možete dobiti mnogo od Windows-a 7, a evo i kako – prečice na tastaturi: Windows + [Number]. Programi koji se nalaze u Taskbaru mogu biti pokrenuti tako što ćete pritisnuti dugme Windows i broj koji odgovara aplikaciji na Taskbaru. Dakle, Number + 1 pokrenuće prvu aplikaciju.

Uređivanje desktopa

Kada ste sve fajlove smestili, možete se pozabaviti estetikom desktopa. Evo dva alata za ulepšavanje desktopa – Samurize i Rainmeter. Oba dozvoljavaju da importujete UI skinove za korisnički interfejs i koristite aplikacije koje omogućavaju nadgledanje i kontrolu sistemskih podešavanja.

Kopiranje podataka

Jedna od najvažnijih stvari koje ćete morati da uradite na novom sistemu jeste da napravite bekap strategiju da biste sačuvali podatke. Windows 7 ima solidne opcije za čuvanje podataka, odnosno pravljenje kopija koje vam omogućavaju da pokrenete program u određeno vreme određenog datuma. Posao može da olakša Recovery Environment disk, s kojeg ćete moći da podignete sistem ako padne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.