Nova baza podataka iz Sybase-a

Kompanija Sybase je nedavno objavila verziju 12.5 svoje baze Adaptive Server Enterprise (ASE). U novoj verziji Sybase se bavi, možemo slobodno reći, “standardnim temama” u okviru sveta bazâ podataka, a kojima se hvale i njegovi konkurenti (Ascential Software – sada vlasništvo IBM-a, Microsoft, Oracle i IBM) – dinamičko podešavanje performansi, unapređeno upravljanje podacima i ojačana bezbednost.

U verziji ASE 12.5 administratori baze mogu da menjaju mehanizme performansi – kao što su preraspodela opterećenja i resursa – bez potrebe za ponovnim podizanjem baze. Sybase je, takođe, poboljšao mogućnost zajedničkog rada u kojem dvočlani sistemi rade istovremeno, a bilo koja mašina može da preuzme posao druge i nastavi da ga izvršava kada prva to ne uspe.

Pored toga, Sybase je i funkcionalno proširio upravljanje podacima baze ASE, tako da se u njoj mogu smeštati, indeksirati i iz nje izvlačiti XML dokumenti.

Osim toga, kompanija je ojačala bezbednost baze dodatnim pravima pristupa na najnižem nivou i enkodiranjem komunikacije između klijenata i servera.

Sybase-ov predstavnik za marketing poslovnu strategiju svoje kompanije komentariše na sledeći način: “Mi se pomalo razlikujemo od naših rivala po tome što baze ne pravimo tako da jedna ista odgovara projektima svih veličina”. Umesto toga, Sybase u svojoj ponudi ima zasebne baze za mobilnu obradu transakcija i za skladištenje podataka. ASE je baza za obradu transakcija.

Premda Sybase, slično Oracle-u, nastoji da stvori sliku o sebi kao o kompaniji u ekspanziji i jednom od vodećih dobavljača platformi za e-trgovinu, realnost je nešto drugačija: skorija istraživanja firme Dataquest pokazala su da je ova kompanija jedva uspela da odbrani svoj, ionako skroman, udeo na tržištu. Prema podacima Dataquest-a, Sybase je prošle godine držao 3,3% tržišta, dok je ove godine taj broj opao za jedan promil – dakle sada je 3,2%. Od njega je više pao jedino Informix, sada Ascential Software, softverska kuća koju je kupio IBM i čijem su proizvodnom programu, u principu, dani odbrojani – sa 5 na 3%, dok Oracle, IBM i Microsoft drže gotovo konstantan poredak i odnos u pogledu pokrivenosti tržišta – 33,8%, 30,1% i 14,9%, poštujući redosled. Sve tri kompanije su svoj udeo tokom ove godine povećale za 1 do 2%.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.