U trendu

Nova bitka u ratu protiv pirata

U pokušaju da stane na put pirateriji, Microsoft je pokrenuo poseban web sajt slikovitog naziva How to Tell, koji bi korisnicima trebalo da pomogne da prepoznaju falsifikovane verzije njegovih softverskih proizvoda. Na ovom sajtu se, između ostalog, nalaze slike sertifikata autentičnosti, koji bi trebalo da prate svaki prodati PC, kao i prikazi ivičnih holograma koje Microsoft sada smešta na sve Windows i Office CD-ROM-ove.

Sajt je prvenstveno usredsređen na krajnje korisnike, ali je predviđen i da pokaže proizvođačima računara i drugim OEM partnerima koji računaju na rast prodaje Microsoft-ovih operativnih sistema, da je kompanija odlučila da zauzme agresivniji stav prema svim oblicima piraterije koji ugrožavaju posao proizvođačima računara.

Microsoft-ova procena je da oko 40.000 kompanija širom sveta isporučuje svoje računare sa njihovim operativnim sistemom na njima, ali je samo oko 20.000 njih, dakle polovina, došla do tog softvera kroz MS-ovu distributivnu mrežu. Doduše, to i dalje ne znači da su do OS-a za svoj računar došli nelegalno: u ovu procenu nisu uključeni OEM proizvođači koji su do legalnih kopija Windows-a došli nekim drugim putevima (što je moguće), kao ni oni koji su kupili premalo kopija da bi bili uvršćeni u kategoriju “system builders”.

Sajt How to Tell se nalazi na adresi www.microsoft.com/piracy/howtotell.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.