Nova era videa i televizije

Tivo je upravo lansiran novi tip video-uređaja koji je u Britaniji u prodaji od 01. oktobra. Ne samo da predstavlja revoluciju u oblasti video-rekordera, već će i potpuno izmeniti naš način gledanja televizije.

Prema istraživanjima sprovedenim u Velikoj Britaniji, 9 od 10 domaćinstava poseduje video-rekorder, ali milioni tvrde da retko ili nikako ne snimaju TV program, jer je postupak previše komplikovan i zbunjujuć. Na scenu stupa pomenuti Tivo, koji ne koristi traku i kome ne treba programiranje.

Kako? Tivo jednostavno koristi hard-disk na koji može da stane oko 40 sati programa, a mašina sama bira šta će da snima prema utvrđenom ličnom ukusu vlasnika. Pogledajmo koje su sve to novine i prednosti koje donosi ovaj uređaj koji pripada vrsti s imenom PVR (Personal Video Recorders – personalni video rekorderi):

  1. Nema više problema sa snimanjem. Novi uređaj će biti lakši za rukovanje, prostor za simanje je izuzetno velik (40 sati) i neće biti potrebe za nastavljanjem snimka na drugu traku ili problema sa previše kratkim trakama.
  2. Automatska selekcija programa. Na osnovu ranije utvrđenog vlasnikovog ukusa i vrste programa koja ga zanima, Tivo pretražuje zemaljski, satelitski i kablovski program i snima emisije, koje se uklapaju u utvrđeni okvir. Tako će gledaoci imati obimni, prethodno snimljen program koji će moći da gledaju.
  3. Nema dosadnih reklama. Kada na snimku dođe do reklama, Tivo sam vrši premotavanje, osim ako mu se drugačije ne naredi.
  4. Razvoj novih oblika reklamiranja. Pošto će na ovaj način klasične reklame izgubiti svrhu, današnji kopirajteri će u budućnosti proizvoditi program kroz koji će se „provlačiti“ proizvodi i usluge. To će, verovatno, dovesti do nove ekspanzije sapunskih opera.
  5. Paralelno snimanje i gledanje programa. Npr. gledate film i telefon zvoni. Lepo pritisnete dugme za snimanje, završite natenane razgovor, vratite se i nastavite tamo gde ste stali. Tivo za to vreme nastavlja snimanje emisije do kraja.
  6. Slow-motion programa koji gledate. Slično kao i u prethodnom primeru, možete da usporavate i vraćate sekvence, a da ništa ne izgubite od programa koji se emituje.
  7. Nema potrebe za proučavanjen TV programa. Tivo je povezan na telefonsku liniju i svakog dana preko specijalizovanog servisa prikuplja podatke o TV programu.
  8. Bez ograničenja u vrsti televizije. Inovativni uređaj snima i zemaljski i satelitski i kablovski TV program.
  9. Veća proizvodnja usko-specijalizovanog programa. Na osnovu registrovanog interesovanja korisnika ovog uređaja, proizvodiće se i emitovati program.

Tivo košta 275 funti (399 dolara), a postoji i mesečna pretplata, koja bi trebala da iznosi oko 10 funti. Korisnici neće morati da se vezuju za TV program, već će sami formirati svoj raspored, gledajući obiman prethodno snimljen program.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.