Nova generacija laserskih štampača

Mnoge novotarije savremenih tehnologija često su same sebi cilj, ali mnogo češće donose čoveku korist, kao i praktičniji i jednostavniji način primene. U izuzetno korisne naprave savremenih tehnologija svakako spadaju različite vrste štampača. Uobičajen način njihovog korišćenja je štampanje na papiru. Vrlo često je, međutim, potrebno preneti neki tekst, sliku ili grafiku na podlogu drugačije vrste. Za to su dosad uglavnom korišćene specijalne i skupe mašine.

Kompanija Universal Laser Systems iz Skotsdejla u Arizoni poznata je po proizvodnji specijalnih kompjuterskih periferija. Ona je napravila revoluciju u laserskom štampanju realizacijom laserskog štampača za štampanje na proizvoljno odabranoj podlozi, pri čemu je taj uređaj dovoljno malih dimenzija da se može koristiti u kući ili kancelariji (kao što se koriste obični štampači ili multifunkcionalne mašine). Uređaj se naziva VersaLaser, a omogućava štampanje na različitim podlogama – platnu, metalu, staklu, keramici, plastici i drugim.

Štampanje na ovaj način vrlo je značajno za izradu reklama na različitim predmetima – olovkama i drugim prezentacionim „sitnicama“ ili delovima odeće. Rad štampača obavlja se hardverskim komponentama i korišćenjem specijalnog softvera. Pristupa mu se preko menija i bira vrsta podloge na kojoj će se štampati. U okviru svake vrste postoji i više podvrsta. Pomoću USB priključka štampač se može povezati sa računarom, tako da se uzorci za štampanje preuzimaju sa njega.

Kompanija Universal Laser Systems proizvodi dva modela ovih uređaja – VL-200 i VL-300. Manji model je VL-200. On ima dimenzije 406 x 305 milimetra i masu 36,4 kilograma, dok je veći model VL-300 sa dimenzijama 609 x 305 milimetra i masom 54,5 kilograma. U prvom slučaju laser je snage 25 vati, dok se u drugom mogu odabrati varijante sa 30, 40 ili 50 vati. Uređaji su dostupni u nekoliko boja – crvenoj, zelenoj, žutoj i ljubičastoj. Izgledaju vrlo atraktivno, a početna cena manjeg modela je 9.995 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.