Nova opasnost za mobilne telefone

Iako je još uvek aktuelan prvi virus koji je napao mobilne telefone, a koji se pojavio sredinom 2004. godine pod imenom Cabir, mobilnim mrežama počela je da se širi nova napast. U pitanju je novi virus označen kao Comm Warrior.A. Na širenje ove nove napasti upozorila je jedna od mnogobrojnih antivirusnih kompanija – F-Secure. U upozorenju je naglašeno da virus Comm Warrior napada isključivo mobilne telefone koji rade na bazi operativnog sistema Symbian.

Prema tome, posebna opasnost od ove napasti preti Nokijinim mobilnim telefonima serije 60, s obzirom na činjenicu da oni koriste upravo taj operativni sistem. U upozorenju je naglašeno i to da je opasnost od virusa Comm Warrior mnogo veća nego u slučaju Cabir-a zbog dvostruke mogućnosti njegovog širenja. Cabir se širi, kako je dosad uočeno, jedino koristeći Bluetooth vezu između mobilnih telefona. Ovom bežičnom vezom on šalje zaražene SIS fajlove mobilnim telefonima sa kojim je veza uspostavljena.

Novi virus kao prvu mogućnost širenja takođe koristi Bluetooth vezu, ali se on može širiti i putem multimedijalnih MMS poruka. Comm Warrior.A šalje MMS poruke sa audio i video sadržajima na sve brojeve telefona iz adresara napadnutog (zaraženog) mobilnog telefona. Te poruke u sebi takođe sadrže zaražene SIS fajlove. Pri tom se tekstovi multimedijalnih poruka i nazivi datoteka stalno menjaju kako bi se zavarali neoprezni vlasnici mobilnih telefona.

Stručnjaci za otkrivanje virusa i borbu s njima smatraju da Comm Warrior.A potiče iz Rusije. U svakom slučaju, odakle god dolazio, treba obratiti pažnju na ovu potencijalnu opasnost. Dakle, budite oprezni ako vam stigne MMS poruka sa nazivom „Besplatne 3D igre“, „Kolekcija pornografskih slika“, „Besplatne melodije za Nokijine mobilne telefone“, „Bezbednosna zakrpa za Symbian“ ili nešto slično tome. Ukoliko opreznost ne pomogne, potražite pomoć od antivirusne kompanije F-Secure (program Mobile Anti-Virus).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.