U trendu

Nova otkrića kineskih astronoma o dve komete

Kineski astronomi su došli do novih otkrića u vezi sa istraživanjem aktivnosti prve dve komete koje je otkrila Kina, saopštila je Opservatorija Purpurne planine pri Kineskoj akademiji nauka.

Komete, šifrovane 62P/Cučinšan 1 i 60P/Cučinšan 2, uočila je Opservatorija u januaru 1965. i potvrđene su kao nove kratkoperiodične komete nakon što su prijavljene Centru za male planete Međunarodne astronomske unije, prenosi Sinhua.

Tim istraživača iz Opservatorije posmatrao je 60P/Cučinšan 2 od novembra 2018. do marta 2019. kroz teleskop visoke preciznosti i pronašao spiralnu strukturu u njegovoj unutrašnjoj komi (centralni deo oko jezgra), navodi se u studijskom radu objavljenom u Astrofizičkom žurnalu.

Kao kometa iz porodice Jupiter, bila je veoma aktivna u poređenju sa drugim kometama ove vrste na sličnim heliocentričnim rastojanjima, a njena vrhunska aktivnost se pojavila oko 10 dana nakon perihela (tačka u kojoj je planeta najbžia Suncu), navodi se u studiji.

Tim je dobio glavne parametre aktivnosti dve komete prikupljanjem 850 posmatranja za 60P/Cučinšan 2 i 471 zapažanja za 62P/T Cučinšan 1 tokom perioda od više od 20 godina.

Otkrili su da se aktivnost dve komete povećava kako se njihove perihelijske udaljenosti smanjuju usled poremećaja Jupiterove gravitacije, navodi se u njihovom drugom radu objavljenom u časopisu Mesečnik Kraljevskog astronomskog društva (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar