U trendu

Nova verzija Linux jezgra

“Biću kratak: verzija 2.4.0 je izašla”, napisao je Linus Torvalds (Linus Torvalds), tvorac Linux-a u poruci koju je 4. januara u 16:01 (Pacific Time) poslao mail-om konferenciji Kernel Mailing List na adresi linux-kernel@vger.kernel.org. “Stvari se neće poboljšati tako što će ih isti ljudi testirati iznova i iznova milion puta”, dodao je.
Ovo se dogodilo samo četiri dana pošto je Torvalds, zaposlen kao inženjer u kompaniji Transmeta, izjavio da nova verzija Linux-a još uvek nije spremna za izdavanje. O razlozima predomišljanja može samo da se nagađa, a Torvalds je u svojoj poslednjoj poruci polušaljivo zamolio korisnike da se “uzdrže od prijavljivanja bilo kakvih grešaka u narednih nekoliko dana”, te dodao da “jezgro 2.4.0 sadrži gomilu poboljšanja, od kojih iscrpljenom autoru u ovom trenutku ni jedno ne pada na pamet”.
Prema ranijim najavama, koje je Torvalds izrekao na Linux World Conference and Expo u Berlinu, novi kernel trebalo je da se pojavi još početkom decembra 2000. Potom je objavljivanje novog jezgra odloženo za kraj decembra, a pred samu Novu godinu Linus je objavio da će mu trebati još neko vreme da sve sredi i “izglanca”.
Inače, kernel 2.4.0 su, čitavu godinu, sa nestrpljenjem još većim nego kod kućnih korisnika odanih Linux-u, iščekivale i kompanije Red Hat, Caldera Systems, SuSE Linux i druge koje se bave njegovom distribucijom zajedno sa sopstvenim radnim okruženjima. Razlog nestrpljenju je činjenica da je novi kernel u stanju da ponudi veću skalabilnost u simetričnom multiprocesiranju, kao i da olakša upotrebu celog sistema kompanijama koje ga koriste na svojim serverima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.