Nova zvezda ulazi u Sunčev sistem za 1,3 miliona godina

Naučnici Evropske svemirske agencije (ESA) su otkrili da će za 1,3 miliona godina zvezda proći kroz Sunčev sistem i verovatno poslati mnoštvo kometa ka Zemlji.

Zvezda Gliz 710 (Gliese 710) će prići Suncu na 1,4 triliona milja i naći se u Ortovom oblaku, ogromnom području ledenih objekata koji okružuju Sunčev sistem i prostire se na 9,3 triliona milja, piše magazin Njuzvik (Newsweek).

Kada se toliko približi, gravitaciona sila pridošle zvezde bi mogla da poremeti komete, čiji udari bi mogli biti katastrofalni po unutrašnje planete Sunčevog sistema.

Otkriće bliskog susreta je dobijeno posmatranjem prošlih i budućih putanja 320.000 zvezda u Mlečnom putu.

Korin Bejler-Džons iz ESA je koristio podatke iz misije „Gea“, projekta kreiranja trodimenzionalne mape Mlečnog puta i posmatranja više od milijarde zvezda u postupku. Uporedjivanjem tih podataka sa drugima, mogao je da otkrije zvezde koje će u narednih pet miliona godina prići najbliže.

Njegova otkrića, objavljena u časopisu „Astronomy & Astrophysics“, pokazuju da postoji 16 zvezda koje će Suncu prići na manje od dva parseka (jedan parsek je oko 19 triliona milja) u tom periodu. Na 93 triliona milja će prići 97 zvezda.

Da bi imala uticaj na Ortov oblak, procene su da zvezda mora prići Suncu na najmanje 37 triliona milja.
 
Gliz 710 će prići najbliže od najbližih 16, iako Bejler-Džons priznaje da su podaci o nekima od njih „sumnjivi“.

Ta zvezda, prema podacima ESA, ima oko 60 odsto mase Sunca i kreće se veoma sporo, oko polovine brzine najvećeg broja zvezda u galaksiji. To će joj dati dosta vremena da poremeti Ortov oblak, i tako potencijalno pošalje komete ka Zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.