Nove licence za P4 čipsetove

Posle ATI Technologies, i kompanija Acer Labs Inc. je objavila da je dobila licencu za proizvodnju čipsetova za matične ploče namenjene Intel Pentium 4 procesoru. Licenca se dodeljuje proizvođačima za koje Intel smatra da mogu da proizvedu adekvatne i dovoljno jeftine komponente za računare zasnovane na njihovom novom procesoru.

Iako se Pentium 4 pojavio još u novembru, do sada je jedino sam Intel proizvodio čipsetove koje podržavaju ovaj procesor. Međutim, Intel sada namerava da sa svojim procesorom prodre dublje u tržište i pripremio je reklamnu kampanju vrednu 300 miliona dolara. Sama kompanija ne može proizvesti dovoljno čipsetova u svom potrebnim varijantama. Na primer, Intel-ov čipset za sada podržava isključivo skupu RDRAM (Rambus) memoriju, dok se od novolicenciranih proizvođača ATI-ja i Acer-a očekuje da podrže i DDR DRAM, jeftiniju, ali bržu od standardne, memoriju.

Gigant u proizvodnji čipova, Intel, u vreme Pentium 2 procesora je monopolisao proizvodnjom čipsetova. Međutim, nemogućnost da zadovolji potrebe tržišta i rastuća konkurencija AMD-a je naterala Intel da od 1998. izdaje licence.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.